Muistatko Pupu Tupunan?

23/09/2009

puputupunaKäsi ylös kaikki, jotka muistatte Pupu Tupunan jo omasta lapsuudestanne?

Pirkko Koskimies loi Pupu Tupunan, josta on tullut kolmen vuosikymmenen aikana suuri lasten suosikki. Sanoma Magazines on 30-vuotisjuhlan kunniaksi julkaissut Tupunan seikkailuja uusittuina ja kovakantisina. Uudistus ei ole Pupun värikästä ja turvallisen tuttua arkea hävittänyt, mutta teksti on muuttunut TIKKUKIRJAIMIN kirjoitetusta “tavalliseksi”, mikä vähän harmittaa. Oma lukutaitoni kun heräsi äidin lukiessa Tupunaa ja seuratessani sanoja tarinan mukana.

Pupu Tupuna leikkipuistossa kertoo Pupun ja ystävien leikeistä lasten leikkipuistossa. Pieniä kuuntelijoita nauratti oravan taitava kiipeily kiipeilytelineessä ja hienot leikkivälineet ihastuttivat isompiakin. Moni kirjan leikkipuiston juttu on tuttu 70- ja 80-luvuilta, eikä varmaankaan täytä nykyisiä turvamääräyksiä. Kauhistus sentään: kiippareiden ja keinujen alla ei ole edes turvahiekkaa!

Sopii jo taaperoille.

PIRKKO KOSKIMIES:

PUPU TUPUNA LEIKKIPUISTOSSA

Sanoma Magazines

By Sari

kolmen pojan (2001, 2003, 2005) ja tyttären (2007) äiti. Tuore yrittäjä, rakastaa laadukasta lastenkulttuuria ja intoilee yhteiskunnallisista asioista.

10 Comments

 1. Vastaa

  M--K

  3-vuotiaani näki elämänsä ensimmäisen Pupu Tupunan kirjastossa ja totesi heti: “Tatu, Patu ja pupu”. Tarkemmin ajateltuani löysinkin kirjoista visuaalisesti paljon samaa -vaikka Pupun touhut eivät aikusia hauskutakaan samalla tavalla kuin Outolan veljekset. Taitaa moni muukin nykysuosikki olla Pupu Tupunan perinteistä ammentava.

 2. Vastaa

  Miikkis

  Minä saan Pupu Tupunasta jostain syystä puistatuksia, en tiedä miksi *hrrrrr*
  Luen mieluummin lapsille Myyrää, Aino-kirjoja, Tatua ja Patua, Kunnaksen kirjoja, Astrid Lindgreniä, Elmeri-norsua, Teemu- ja Sanna-kirjoja (näistä hyvät muistot jo lapsuudesta), Muumeja (ehtaa Janssonia mieluiten, näitä on tosi monenlaatuisina kirjoina, osa ihan surkeita strippejä animaatioista) jne. Onneksi tarjontaa riittää 😀

 3. Vastaa

  Päivi*

  *viittaa* Muistan! Meillä oli muutamakin kirja, pitää kaivaa ne esille mummolan vintiltä.

 4. Vastaa

  miroin

  Minäkin saan puistatuksia Pupu Tupunasta. Niitä on niiiiiiiiiiiin tylsä lukea…

 5. Vastaa

  Mar3ngi

  Pupu Tupunat on ihania!! Minulla 80-luvun lapsella oli tätini 60-luvun lopun Pupu Tupuna kirjoja ja rakastin niitä! Omat tytöt eivät ole Pupu Tupunasta innostuneet, vaikka olen koittanut käännyttää heitä useaan otteeseen 😉

 6. Vastaa

  Marika

  Mä oon kanssa ihan fiiliksissä Pupu Tupunasta. Oli mulle niin kova juttu muksuna. Täytyykin kaivella äiskän vanhat Tupunat esille, ja katsoa mitä tyttö meinaa niistä.

 7. Vastaa

  Markka

  Pupu Tupunat ovat kivoja, ja tykkäsin niistä tosi paljon pienenä. Se mikä niissä ärsyttää, on vähän huono kieli. Niissä esiintyy tosi paljon käänteistä sanajärjestystä, mikä ei ole suomen kielelle ominaista. Äitinikin taisi meille Tupunoita lukiessaan aina kääntää sanajärjestyksen oikein päin.

 8. Vastaa

  Dagmar79

  Innoissani toin meille omia ja sisareni vanhoja Pupu Tupunoita viime talvena luettavaksi 3-vuotiaallemme. Ymmärsin pian minulle kerrotun merkityksen: Äitini oli ollessani pieni ihmetellyt, miksi isäni valitsee aina “Pupu Tupunan Syntymäpäivä”-kirjan, kun halusin jonkun Tupunan iltasaduksi. Isäni vastaus oli: “hei, se on niistä lyhyin…!”. Tupunat lähtivät pian takaisin mummolaan sekä minun että miehen toivomuksesta…Kauheita, paitsi lapsesta…;)

 9. Vastaa

  Miikkis

  Juu, nyt muistan, että se taisi olla tuo pitkäveteisyys, joka minut Pupu Tupunoissa kylläännytti. Onneksi näin “vanhana” saa pitää myös perustelemattomat ennakkoluulonsa ja eikä tarvi antaa inhokkikirjolle toista mahdollisuutta 😉

 10. Vastaa

  Atro Niiniluoto

  Minullakin on hyllyssäni Pupu Tupuna-kirjoja. Olen tosin jo 31-vuotias, mutta lapsenmielinen. Parasta koko sarjasta en osaa nimetä.

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *