Äidit, kirjat ja ruusut

04/05/2010

kirjajaruusu.jpg

kirjajaruusu


Tällä viikolla vietetään paitsi äitienpäivää (hiphei!), myös Kirjan ja ruusun -päivää. Suomen miehet saapuvat joukoin viikolla kotiin kantaen kirjoja ja ruusuja meille rakkailleen ja valmistelevat illat suurta äitienpäivän juhlaa… Toivottavasti muistimme tehdä toivekirjalistat hyvissä ajoin valmiiksi! Omalla toivomuslistallani on Eppu Nuotion uusin, Paine, myös Riikka Ala-Harjan Kanaria kiinnostaisi.

Jos dekkari ei kiinnosta, eikä Kanarian vakavampi meno miellytä, voi ehkä toivoa jotain näistä:

kirjaruu2Nuoruusikä, Jari Sinkkonen. WSOY

Jari Sinkkonen tarkastelee teoksessaan nuoruusiän vaiheita lasten ja nuorten parissa tehdyn kliinisen työn pohjalta sekä laajan tausta-aineiston – lukuisten haastattelujen ja kouluyhteistyön – kautta. Käsitellyiksi tulevat sekä tavanomaiset kuohut että vaikea oireilu käytöshäiriöineen. Nuorten vahva ryhmäytymisen tarve saa oman huomionsa, surullisena kääntöpuolenaan koulukiusaaminen. Hormonien vaikutuksista puberteetti-iässä on saatu viime vuosina paljon uutta, huolestuttavaakin tietoa. Tämän pohjalta kirjassa nostetaan erityiseen tarkasteluun riippuvuuksien syntyminen.

Vähän isomman lapsen vanhemmalle. Olen lukenut Sinkkoseni, ja niiden huumori ja lempeys, jonkinlainen isällinen ymmärrys, miellyttää minua. Tämä uusin on vielä lukematta, mutta johan tätäkin voisi kurkistaa.


Huvilan hengessä, Pia-Maria Lehtoja ja Tomi Parkkonen. WSOY

kirjaruu3
Hangon, vanhan kylpyläkaupungin, huvilat ovat olleet kuin suljettuja aarrearkkuja. Niitä on voinut ihailla ulkoapäin, mutta vain harva on päässyt kurkistamaan taloihin sisään. Pia-Maria Lehtola, jolla on vahvat lapsuudenaikaiset siteet Hankoon, avaa ovet kahdeksaan ainutlaatuiseen asuntoon, joita ei ole aiemmin esitelty edes sisustuslehdissä.

Ainutlaatuisia hankolaiskoteja, jotka ovat täynnä sydämellä valittuja ja vaalittuja esineitä. Sisustamista trendien tuolla puolen, mukana myös ulkomaisia mausteita.

Kuulostaisi juuri sopivalta lukemiselta keväisellä terassilla iltapäiväkahvin seurana.

kirjaruu6kirjaruu5Neulojan niksit, Betty Barnden

Virkkaajan vinkit, Jan Eaton

Otava

Näitä kahta perusteosta ei voi kuin suositella kaikille innokkaille, mutta monet opit skipanneille tai muuten unohtaneille. Kaikki löytyy: miten valita puikot ja koukut, miten se oikein alkoikaan, mitä ohjeen lyhenteet tarkoittavat ja miten ne kaikki kimurantit kiemurat tehtiinkään… Mutta paljon myös hyviä vinkkejä jo enemmän harrasteneelle: kaulusmalleja, napinpäällystämistä, kuvioita ja lankavertailuja.

kirjaruu7Elämyspuutarha, Eija Klaucke. Gummerus

Tässä kirjassa Eija Klaucke kertoo, miten hän sai puutarhastaan toimivan ja harmonisen kokonaisuuden, vaikka siinä on monta erityylistä aluetta. Hän opastaa, miten rakennettuja ja luonnontila-alueita saadaan luontevasti yhdistettyä toisiinsa. Jokainen voi soveltaa Torpalle rakennettuja osioita omaan puutarhaansa. Lisäksi Eija antaa vinkkiosioissa yleisluontoisempia ohjeita pihasuunnitteluun ja sopivien kasvien valintaan. Aiheina ovat muun muassa kivet, muotopuutarhat, perennat, yrttitarhat, kesäkeittiöt, oleskelualueet, vesiaiheet, muurit ja aidat.

Taidankin haluta tämän. Intoa kun on enemmän kuin taitoa, eikä malttia sitäkään vähää…

kirjaruu8Sata soppaa, Riitta Pojanluoma. Tammi

Jos kotikeittiön arkiherkut käyvät välillä hieman yksitoikkoisiksi, mutta aika ei riitä tuntikausien kokkailuun, voisi Riitta Pojanluoman uudistettu Sata soppaa olla avuksi. Keittoja joka makuun ja joka kotiin.
Haravasta tavaraHaravasta tavara, Aija Rouhiainen. Tammi

Värkkääjälle ja uudistajalle ideoita ja innoitusta tarjoaa tv:stä tutun suunnittelija Aija Rouhiaisen 35 projektia esittelevä Haravasta tavara.

Kirja antaa yksityiskohtaiset ohjeet ihmiselle, joka arvostaa yksilöllisyyttä ja haluaa tehdä pienesineitä ja kalusteita itse. Se rohkaisee erilaisten materiaalien työstämiseen ja ennen muuta auttaa löytämään kauneutta ja käyttökelpoisuutta yllättävistä paikoista.

Vielä muutama vanhempi vinkki:
Eve Hietamies: Yösyöttö
Sophie Kinsella: Muistatko minut? ja Kevytkenkäinen kummitus
Mary Ann Shaffer: Kirjallinen piiri perunankuoripaistoksen ystäville
Liza Marklund, James Patterson: postikorttimurhat
Anna Jansson: Haudankaivaja
Muriel Barbery: Siilin eleganssi
Dan Brown: Kadonnut symboli

By Sari

kolmen pojan (2001, 2003, 2005) ja tyttären (2007) äiti. Tuore yrittäjä, rakastaa laadukasta lastenkulttuuria ja intoilee yhteiskunnallisista asioista.

4 Comments

 1. Vastaa

  Susanna

  Ihania kirjaideoita, mutta tässähän pitäisi olla vinkkejä siitä, mitä miehet haluavat lukea, sillä kirjan ja ruusun päivänä me naiset ostamme sen kirjan ja miehet tuovat vain ruusun 🙂 Toivottavasti äitienpäivänä pakettiin eksyy jotain kivaa lukemista meillekin.

 2. Vastaa

  Sari

  Huh, pois pelkät ruusut 😀
  Muutama idea on tuossa kyllä isillekin tekeillä…

 3. Vastaa

  Heli

  Mulla on kirjastosta varauksessa lähes kaikki nuo esitellyt kirjat. Itse en enää nykyään osta mitään kirjoja lainaamatta sitä ensin kirjastosta. Ensin pitää tsekata, onko kirja omistamisen arvoinen. Noista listatuista olen lukenut Riikka Ala-Harjan Kanarian ja siitä en kyllä juurikaan pitänyt. Mutta makuasioitahan nuo pitämisasiat ovat.

 4. Vastaa

  Joanna

  Kiitti, tykkään tosi paljon näistä kirjavinkeistä. Mäkin nykyään vain varailen kirjastosta kaikki kiinnostavat…

  En tiedä sopiiko minityylille, mutta voisko tehdä jutun ideoista päiväkodin/koulun henkilökunnan muistamisesta näin keväisin? Teillä kun tuntuu olevan fressejä ideoita ja tietoa kivoista uutuuksista.

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *