Ekaluokkalainen ja orastava lukuinto

09/11/2009

Komisario-Nuusku-ja-makkaratehtaan-arvoitus-199x300.jpg

Meidän ekaluokkalainen on ollut huomattavasti enemmän innostunut matematiikasta kuin lukemisesta. Nyt kuitenkin on tapahtunut se kuuluisa loksahdus ja huomattavaa edistystä  lukemisessakin on havaittavissa. Koska itse olen aina ollut kirjojen ystävä, yritän suunnata myös lapsiani lukuharrastuksen pariin.

Iltasatutuokio on mielestäni yksi päivän mukavimmista hetkistä ja toivoisin tämän rutiinin jatkuvan, vaikka esikoinen osaakin kohta jo itse satunsa lukea.

WSOY:n Werneri-kirjasarja on suunniteltu 7-10-vuotiaille itse lukeville lapsille.

Komisario Nuusku ja makkaratehtaan arvoitusKomisario Nuusku ja tehtävä Tukholmassa

Rasmus innostui kovasti Komisario Nuuskun poliisiseikkailuista. Kirjoissa on hauskat sarjakuvamaiset kuvat ja vauhdikas juoni. Huumori puri äitiinkin, varsinkin Komisario Nuusku ja tehtävä Tukholmassa-teoksen hassut ruotsinkieliset nimet naurattivat kovasti.

Komisario Nuusku ja makkaratehtaan arvoitus

Komisario Nuusku ja tehtävä Tukholmassa

Asko Sirkiä – kuvitus Pirjo Lipponen

WSOY/Werneri-sarja

Risto RŠppŠŠjŠ ja kuuluisa Kamilla Tätä Ristoa ei voi lukemaaninnoittajana ohittaa, Räppääjä taitaa olla kaikkien alakoululaisten lukutoukkien suosikki.

Jo kymmenes Risto-kirja on Risto Räppääjä ja kuuluisa Kamilla. Elämä ei tälläkään kertaa ole Räppääjillä hassumpaa ja juoni tempaa mukaansa myös väsähtäneen iltasadun lukijan.

Mutta miksi se Rauha ei voi jo huolia Lennartia, voi miksi?

Nopola Sinikka (kirj.) – Nopola Tiina (kirj.) – Havukainen Aino (kuv.) – Toivonen Sami (kuv.): Risto Räppääjä ja kuuluisa Kamilla

Heippa täällä bakteeri!

Rasmus ja isänsä tykkäävät lukea iltasaduiksi tietokirjoja. (Star Warsit lasketaan myös tietokirjoihin)

Viime aikoinna on tutkittu Heippa täällä bakteeri-teosta, joka valaisee kaikenlaisten pöpöjen ja tautien elämää. Pienen pienestä bakteerista on paljon hyötyä – ja haittaa.

Kirja sai viime vuonna valtion tiedonjulkistamispalkinnon, eikä turhaan. Huipputeos, joka sai ekaluokkalaisen käsien pesuun uutta intoa.

Heippa täällä bakteeri!

Huovinen Pentti, Matilainen Irmeli

Kuvitus: Matilainen Irmeli                      WSOY


IMG_2843

Näihin on vielä matkaa, äidin vanhat Viisikot ja Salaisuudet odottavat uutta lukijaansa.

IMG_2848

Akkarikaappi on aarreaitta, josta ammennetaan varmasti vielä monina tylsinä hetkinä. Isän vanhat Akut on kaivettu kellarista ja järjestetty uudelleen.

Rasmuksen kaverit ovat myös olleet kaapin sisällöstä innoissaan. Päät yhdessä akkareita lukevat pojat ovat liikuttava näky.

IMG_2844

Kuutigon Kuvat ja Sanat on kiva peli lukemaan opetteleville.

Rubiikin kuutiota muistuttava palikkapeli jaksaa innostaa  jo sujuvasti lukeviakin, sillä kaikkien sivujen oikein saaminen ei olekaan ihan helppoa.

By Laura

kahden pojan (s. 2002 ja 2008) ja tytön (2014) äiti. Kauneuden ammattilainen, joka nauttii kauniista asioista ympärillään.

6 Comments

 1. Vastaa

  Misupai

  Huippua ja onnea teille! Se “loksahdus” on maailman ihmeellisin asia, jota erityisopen kanssa pohdin tuossa eräänä päivänä. Ensin tarjoat lapsille aapisen juttuja, äänteitä, tavuja, kirjaimia, sanoja ja aika pian, usein ennen joulua tapahtuu se suuri asia – lukemaan oppiminen! Kyllä on tänäkin syksynä monta hymyä nähty, kun lapsi on selvittänyt aapisessa tai muualla tarjolla olevan sanan 🙂 Eppuopena onkin suurin/rankin vaihe ohi, kun saa kaikki lukemaan sanoja.
  Meidän luokassa lukijat pitävät myös Keltanokka-sarjan kirjoista sekä esimerkiksi Urpon ja Turpon tavutetuista, jotka ovat passeleita kun lauseista alkaa saada selvää. Muita suosikkeja on Road Dahl, Lasse-kirjat yms.

 2. Vastaa

  Juulia

  Kiitos vinkeistä!

  Ekaluokkalaisen kummipojan joululahjamietinnät käynnissä, ehkä pakettiin voisi kääriä pari kivaa kirjaa? 🙂

 3. Vastaa

  Violette

  Ihan älyttömän hyvä postaus! Meidän pukinkontista löytyy takuuvarmasti näistä osa, ainakin bakteerikirja, sillä meidän tiedenaisia kiinnostaa juuri tällaiset. Eilen sain selvittää, mikä on bakteerin ja viruksen ero…

  Meidän ekaluokkalaisen suuria suosikkeja ovat tällä hetkellä Ella-kirjat. Jos yhtään olen osannut tulkita oikein, niin sisältö sopii hyvin myös pojille.

 4. Vastaa

  Misupai

  Ella-kirjat sopii kaikille! Ne on todella huippuja kirjoja, joissa sopivaa huumoria myös aikuiselle. Kannattaa kurkkia kuntien lukudiplomeita (googleta lukudiplomi hämeenlinna, nurmijärvi, jyväskylä tms.), missä on ikäryhmittäin lajiteltu eri tyylisiä kirjoja. Sieltä on helppo katsoa, mikä on “järkevää” ja suositeltavaa lukemista.

 5. Vastaa

  Lotta

  Meidän eskarilaispoika oppi pari viikkoa sit “loksahduksen” myötä myös lukemaan, ja hilpeää kyllä meillä on nuo samaiset Komisario Nuuskut kirjastosta kylässä ja suuressa suosiossa sekä hänellä että tokaluokkalaisella isoveljellä 🙂 – löytyvät tosiaan lukudiplomilistoista esim. www2.edu.fi/kunnari, oikein kiva kirjatarjotin alaluokille.

 6. Vastaa

  Finette

  Kiitos näistä vinkeistä!!! Kyselin jossain vaiheessa vinkkejä helppolukuisista kirjoista ekaluokkalaisesta. Koulun bibbanista löytyi.
  Viime viikot meillä on halloween hengessä luettu kummitusjuttuja ja yhtään ei kuulemma pelota! 🙂

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *