Haiti!

20/01/2010

p-HTI0148.jpg

p-HTI0148

Kuva SPR

Maanjäristys tuhosi Haitin pääkaupungin Port-au-Princen ja jätti jopa kolmanneksen Haitin kymmenestämiljoonasta asukkaasta ilman kotia, ruokaa, vettä tai omaisia. Loukkaantuneita on niin valtavasti, että heidän määrästään osataan esittää vain arvioita.

Tämä on kuultu monelta kanavalta moneen kertaan viime päivinä -eikö?

Me suomalaiset emme ole kuitenkaan innostuneet auttamaan. Miksi? Onhan se kauheaa: luonnonkatastrofi iskee ihan tavallisena päivänä ihan tavallisten ihmisten keskelle, heilauttaa kodit kappaleiksi, tavarat tuhannenpaloiksi, äidit lapsettomiksi ja pienet taaperot orvoiksi yksin raunioiden alle.

-Siis tuleeko tätä nyt koko ajan? kysyy suomalainen ja vaihtaa kanavaa kesken uutisten.

Haiti on niin kaukana jossain, tarkkaan oikein tiedäkään missä se on. Ihmiset puhuvat vierasta kieltä ja näyttävät erilaisilta kuin me. Haiti. Eikös se ole se maa, missä ne viidakoissa tökkii neuloilla nukkeja ja tekee jotain muitakin woodoo-meininkejä?

On se. Mutta siellä on nyt tällaisia äitejä kuin me. Osalla ei enää ole lapsia, osalla ei miestä, melkein kenelläkään ei ole kotia. Ei ole vettä eikä ruokaa, sairaalaan joutuu jonottamaan paljon kauemmin kuin sikainfluenssarokotukseen.

Minityyli haastaa jokaisen osallistumaan keräykseen Haitin äitien ja lasten vuoksi. Osallistuthan vaikka yhden pipon hinnalla. Jätä kommenttilaatikkoon kuittaus osallistumisestasi <3

Auta_551x250_haiti

By Sari

kolmen pojan (2001, 2003, 2005) ja tyttären (2007) äiti. Tuore yrittäjä, rakastaa laadukasta lastenkulttuuria ja intoilee yhteiskunnallisista asioista.

18 Comments

 1. Vastaa

  emppu

  Pipon verran pistetty 🙂 Kävi muuten helposti, ei tarvinnut mennä edes erikseen pankin sivuille. Eli ei maksa ainakaan vaivaa.:)

 2. Vastaa

  Minna

  Osallistuttu on, jo moneen kertaan. Muutenkin mun ystävä/tuttava/työ- jne. piireissä ei ole esiintynyt lainkaan tuota kirjoituksessa kuvailtua suomalaisille kovin tyypillistä ajattelutapaa. Päinvastoin: en tiedä montaakaan joka ei jo olisi auttanut. Hienoa!

 3. Vastaa

  Katri

  Osallistuttu on ja haastoin omassa blogissani ihmiset auttamaan. Toivottavasti SPR saa tarvittavat avustusrahat kasaan, koska kyseessä on hyvin pitkä avustusprojekti.

 4. Vastaa

  Ansku

  pipon verran täältäkin pistetty. 🙂 Kyllä tuo kuullosti hyvinkin tutulta ajatusmallilta, harmi…

 5. Vastaa

  Seireeni

  Mikähän tässä Haitissa nyt sai ihmiset niin innostumaan, en muista että esim. vuoden 2008 Kiinan järistyksestä ja Burman hirmumyrskystä olisi suurta huolta/melua pidetty, vaikka niissä kuoli yhteensä n. 200 000 ihmistä ja 6 miljoonaa jäi ilman kotia…

 6. Vastaa

  Viltsu

  Osallistuttu on, vähän laadukkaamman pipon hinnalla 🙂 Itku tuli, kun televisiossa näytettiin miestä, jonka 8kk tyttären ääni kuului raunioista, eikä mitään voitu tehdä 🙁

 7. Vastaa

  Minna

  Kyllä. Osallistuttu on. En tunnista ajatusmallia. Sen verran olen kehitysmaan oloja saanut nähdä, että yritän muistaa päivittäin olla kiitollinen kaikesta siitä yltäkylläisyydestä, joka meille on niin arkista. Hienoa, että “materialismin linnakkeessa”, lasten tyyliblogissa (joka muuten on aivan ihana lajinsa edustaja), on tällaista asiaa!

 8. Vastaa

  Ralla

  10 euron puhelu nopeasti ja helposti. Jäin vähän miettimään, miksi tuli eilen tilattua ne 25e Moonkidsin housut. Olisi tietysti voinut toisinkin sen rahan käyttää…

 9. Vastaa

  Tähtikuu

  Autettu on! Hirveä kohtalo…

 10. Vastaa

  Tia

  Kannoin minäkin korteni kekoon! Hirmuisia nuo luonnonvoimat 🙁

 11. Vastaa

  Irene

  Lahjoitettu on!

 12. Vastaa

  Piia S.

  Kiitos haasteesta. Osallituin.

 13. Vastaa

  Mirja

  Minäkin osaltani osallistuin pipon verran…

 14. Vastaa

  maria

  Lahjoitettu on! Itse teen työtä, jossa tulee nähtyä paljon kaikkea…ihmisten kirjo, ongelmien kirjo ja ehkä ihmiset kaikkein paljastavimmillaan. Autettavaa olisi kaikkialla, niin myös meillä Suomessa. Yhden pienen ihmisen voimavarat ei riitä kaikkien auttamiseen, mutta jos jokainen laittaa kortensa kekoon, niin siitä tulee uskomattoman iso puro! Tämä lahjoitus menee varmasti hyvään tarkoitukseen, mutta muistakaa myös lähellä olevia läheisiänne!

 15. Vastaa

  Susan

  Osallistuimme jo heti katastrofin ensipäivinä, SPR:n ja save the children:in kautta. Lääkärit ilman rajoja tekee myös hyvää työtä paikan päällä (http://www.msf.org/). Luin YK:n työntekijän kokemuksista, hänet pelastettiin 5 vuorokauden jälkeen. Se laittoi miettimään miten paljon ihmisiä todella selviytyi vuorokausia massojen alla ja miten moni on jäänyt sinne elävänä loukkuun. Mitä miettii pieni 3-vuotias? Erityisesti pienten lasten elämään tämä vaikuttaa suuresti. Moni on menettänyt perheensä ja vaikka perhe olisi selvinnyt niin kaiken sen kuoleman ja muun näkeminen jättää varmasti jälkensä satojentuhansien elämään.

 16. Vastaa

  anni

  Autettu on <3

  Mä vähän luulen että joidenkin ihmisten huono taloudellinen tilanne esim. lomautusten myötä voi vähän olla esteenä auttamiselle vaikka iso halu olisikin auttaa =(

 17. Vastaa

  Miikkis

  Kiitos haasteesta, osallistuin.

 18. Vastaa

  Linda

  Lahjoitettu on 10e, enemmänkin olisin mielelläni lahjoittanut jos vain olisi ollut varaa. Kiitos haasteesta. 🙂

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *