HS: Vanhemmuus herättää ekoinnon

14/03/2009

eko1-150x150.jpg

Helsingin Sanomien mukaan nuoret heräävät ympäristöystävällisempään elämäntapaan ensimmäisen lapsen odotuksen aikaan. Raskaus saa miettimään ravintoa ja kemikaalien käyttöä ja valinnat muuttuvat ekologisemmiksi. Havainnot perustuvat kauppakorkeakoulussa meneillään olevaan tutkimukseen, joka käsittelee ihmisten asenteita vastuulliseen kuluttamiseen.

-Nuoret vanhemmat ovat selvästi ekologisempia kuluttajia kuin nuoret pariskunnat tai sinkut, kertoo professori Terhi-Anna Wilska Turun kauppakorkeakoulusta.

Ekokauppa Ruohonjuuressa kestovaippojen ja vauvojen luomusoseiden myynti kasvoi viime vuonna 40 prosenttia. Myös luonnonkosmetiikan ja pesuaineiden myynti on kasvanut huomattavasti.

Nuoret vanhemmat kierrättävät ahkerasti myös lastenvaatteita ja -tarvikkeita. Ekologisuus vähenee tutkimuksen mukaan lapsen kasvun mukana. Terhi-Anna Wilska ihmetteleekin, miten terveellisesti syövistä vauvoista kasvaa epäterveellisesti eläviä nuoria.

HS:n nettiversioon on nimimerkki Mari osuvasti kommentoinut:

Siinä vaiheessa kun lapsia on useampia ja molemmat vanhemmat sukkuloivat työn, hoitopaikan, koulun, kaupan ja kodin väliä minkä ehtivät. Ajoittain on oikeasti täysin ylivoimaista saada aikaiseksi mitään muuta kuin saarioisten looraa mikroon kun kaikki huutavat nälkäänsä, pyykit odottavat, esikoisen läksyt kaipaavat tarkistamista ja koska nuorimmainen on ollut (taas) sairaana, työtkin kasaantuvat niskaan. Jos olisi senttiäkään ylimääräistä rahaa, palkkaisin kotiin apua, silloin varmaan menisi moni asia sujuvammin.

Minun mielestäni nuorten vanhempien ekologisempi asenne liittyy paitsi tahtoon lapsen hyvinvoinnista ja maailman säästämisestä seuraavillekin sukupolville, myös kilpailuvimmaisen yhteiskuntamme “Paras äiti ja isä” -mittelöön. Huippusijoituksiin kun ei yllä ilman työtä, tietoa ja innoitusta. Näitä vaaditaan mysö ekologisten valintojen tekemiseen. Jos ei tiedä vaihtoehdoista, ei valintaa voi tehdä.

Helsingin Sanomat

Ekokauppa Ruohonjuuri

eko1eko21eko5eko4eko3Dr.Hauschka Handcreme Pressefoto SF-F

By Sari

kolmen pojan (2001, 2003, 2005) ja tyttären (2007) äiti. Tuore yrittäjä, rakastaa laadukasta lastenkulttuuria ja intoilee yhteiskunnallisista asioista.

4 Comments

 1. Vastaa

  Essi

  Toi Hesarin keskustelupalstalta otettu lainaus oli asiaa 🙂
  Ekoilu vaatii aikaa tai rahaa, mieluummin kumpaakin, ja normaalilla työssäkäyvällä pienten lasten äidillä harvoin on kumpaakaan.

 2. Vastaa

  marjuli

  No ei se nyt ihan täysin rahastakaan ole kiinni, miten ekologisesti elää. Vasta oli jossain juttua, että ekologisimpia ovat köyhimmät ihmiset. Monia asioita voi tehdä ilmaiseksi, kuten kierrättää kunnolla jätteensä tai ajaa pyörällä lähiseudulle. Ja jos ajattelee rahaa, on totta, että reilut tuotteet ja luomu ovat välillä tolkuttoman hintaista. Mutta tuotteet joita pitää ostaa vaikka kerran kuussa (esim. pyykin/astianpesuaine) eivät kovin helposti kaada kenenkään taloutta, jos niistä maksaa euron enemmän kuin tavallisesti on tottunut.

  Aikaahan ihan kaikki eläminen vaatii, se on selvää. Jokainen valinta vaatii aikaa, se on vain kiinni siitä, mihin kukanenkin oman aikansa laittaa. En myöskään ymmärrä tuota, että ekologinen elämänasenne olisi jotain killpailua paremmuudesta!?

  Enkä tarkoita, että eläisimme ihannemaailmassa tai että monen lapsen äidillä / isällä ei oikeasti olisi kiire. On varmasti kiire, stressi ja väsymys kova. Mua vaan tympäsee kaikenlainen selittely “kyllähän mekin, mutta kun…”. Kaikkea ei kukaan ehdi, mutta jokainen tekee itse valintansa siitä, mihin haluaa panostaa.

 3. Vastaa

  Sari

  marjuli, muotoilin kantani huonosti. Tarkoitin, että ekointo on osin noussut _myös_ sen vuoksi, että me vanhemmat tahdomme niin kiivaasti parasta mahdollista lapsillemme, että etsimme koko ajan parempia vaihtoehtoja. Ekot vaihtoehdot ovat usein niitä.

  Eikä siis (välttämättä) kilpailla keskenämme, vaan itsemme kanssa.

 4. Vastaa

  Minnin äiti

  Kyllähän netin keskustelupalstoilla saadaan “kilpailu”-aikaan kaikesta vanhemmuuteen liittyvästä.

  Itse mietin terveellisen ruuan osalta usein perheen koon merkitystä. Meillä, kun ainokaisemme neiti 20kk syö niin kalliisti että erilaisilla valinnoilla ruokkisi samalla rahalla isommankin perheen. Luomu tuotteet ovat hintavia ja meillä ollaan lähes 100% luomussa, etenkin lihaa, maitotuotteita, hedelmiä tai vihanneksia emme koskaan osta mitään muuta. Osan ruuista, kuten pienet kalliit rasiat tuoreita marjoa, varaamme vain Minnille.

  Mekin siirryimme täysin luomuruokaan vasta Minnin syntymän jälkeen, nyt tietty harmittaa miksei tajuttu alkaa jo raskausaikana.

  Kiireys meillä vaikuttaa eniten kestoilun epäsäännöllisyyteen.

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *