Ihmeelliset pesupallot

04/05/2009

new-ecoball2a-300x250.jpg

Nelilapsisessa perheessä pyykkiä tulee niin paljon, että kaksi konetta olisi välillä tarpeen. Etenkin kun asutaan maalla ja vaippaikäiset ovat olleet kestoilijoita. Pesuaineita on kaapissa ollut rivissä monta: valkopyykille, kirjaville ja vaipoille sekä villalle ja silkille. Yksi on atoopikko, joten mahdollisimman mietoja aineita koneeseen ravistellaan, ja tuoksuttomia ehdottomasti.

Suhtaudun pyykinpesuun suurella hartaudella. Yksi omakotitaloon muuttamisen ihanimmista hetkistä oli ensimmäisen pyykin ripustaminen ulos ikiomalle pyykkitelineelle. Pesen värillisetkin väreittäin, valinnanvaraa pyykkikorissa kun riittää.

Ihmeaineet eivät minua vakuuta. Kaikenlaiset hämmästyttävät tahranpoistajat ovat osoittautuneet tehottomiksi litkuiksi, vain sappisaippua oikeasti saa tahroja häviämään. Aurinko hävittää ne valkoisista vieläkin tehokkaammin.

new-ecoball2a

En varmaan ole todennäköisin innostuja muovipalloilla pyykkääjäksi, olihan Kuningaskuluttajassakin vast´ikään juttu kaikenlaisista pesuhärveleistä ja -aineista, joista osa ei juuri vettä kummemmin mitään puhdistanut. Voisivatko pallot pestä puhtaaksi lapsiperheen ketsuppi-pastakastike-multa-kaakao-banaani-pyykin?

Ekologisuus on plussaa: vähemmän kuljetuksia, vähemmän kemikaaleja. Helppokäyttöisyys myös: pallot pyykin mukana koneeseen. Pahvilaatikot saa jättää kauppaan. Siksi siis kokeilemaan!

Pallojen sisällä on pellettejä, jotka ovat tuoteselosteen mukaan kalsiumkarbonaattia ja soodaa. Ne muuttavat veden ph-arvoa niin, että lika nousee kuidusta pois..? En ymmärrä en, varsinkaan kun lukion pakollisista kemian kursseitakin on jo aikaa, eikä menestys silloinkaan päätä huimannut.

Pyykki koneeseen ja pallot perään. Ensimmäinen koneellinen on peruslikaista lastenvaatetta. Koneesta nostettuna pehmeää ja puhdasta! Värit näyttivät tavallista kirkkaammilta ja jopa vaaleiden sukkahousujen pinttyneet pohjat olivat selvästi puhdistuneet. Toiseen koneelliseen latasin varsinaista kauhupyykkiä, pikkupyyhkeitä, joilla pyyhin pahimmat roiskeet lapsista ruokailun jälkeen. Haa, jäipäs tahroja sentään, mutta ei sen enempää kuin tavallisestikaan.

Nyt olen pessyt ehkä kymmenen koneellista, enkä enää vaihda palloja pois. Niissä on vain yksi vika: ne näyttävät leluilta ja ovat joko avaruusaluksina yläkerrassa tai muissa leikeissä, kun silmä välttää.

newecoballs-refills

By Sari

kolmen pojan (2001, 2003, 2005) ja tyttären (2007) äiti. Tuore yrittäjä, rakastaa laadukasta lastenkulttuuria ja intoilee yhteiskunnallisista asioista.

14 Comments

 1. Vastaa

  maija78

  Kiitos tästä postauksesta! Juuri vappuna kavereiden kanssa näistä keskusteltiin (ok, ei ole muuta elämää wappuna kuin likaiset pyykit ;)!
  Maija

 2. Vastaa

  Sari

  Eipä ollut minullakaan 🙂

 3. Vastaa

  Selma

  Kuinka monta koneellista noilla pesupalloilla pesee vai ovatko ns. “ikuisia” ? Ja mistä saa/minkähintaisia?

 4. Vastaa

  Ninnu

  En tiedä saako näin mainostaa, mutta ajatus ystävällinen takana 🙂
  http://www.hyvinvoinnin.fi/tuote/6531/EcoBalls-150-pesupallo

 5. Vastaa

  Sari

  Nuo mun pallot on 150-pallot, eli niillä pesee 150 koneellista, hintaa 19.95e ja ainakin Sokoksista saa. On olemassa vielä ikuisempi tuhannen pesun pallopakkaus, joka maksaa muistaakseni n. 60e

 6. Vastaa

  Neppa

  Mites teidän atoopikko on kestänyt pallolla pestyä pyykkiä?

 7. Vastaa

  Sari

  Neppa, hyvin on kestänyt. Palloaineessa on niin vähän kemikaaleja ja nekin mietoja, että pyykki ei tarvitsisi edes huuhtelua. Olen kyllä huuhtelua ihan normaalisti käyttänyt. Iho on erilainen kuin aikaisemmin, mutta nyt on niin monta tekijää yhtäaikaa (lämmennyt sää, siitepöly) etten ihan uskalla pallojen ansioksi vielä mitään hyvää/huonoa lukea.

 8. Vastaa

  Niina

  Hmm… jos suomentaa vähän tuota tuotekuvausta, kyseessä on siis rakeiksi ja hitaasti liukoiseen muotoon pakattu peruspesuaine. “Kivet” hajoavat emäkseksi (pH > 10 tarkoittaa, että pesulious on voimakkaan emäksinen) ja suoloiksi. Samalla tavalla toimivat esim. mummojen aikaan käytetty lipeä. Voimakas emäs irrottaa likaa, siinäpä se. Emäs tuntuu käteen liukkaalta, mutta on oikeastaan aikamoinen myrkky (niin kuin lipeä) eli nostaisin pallot kyllä kauas lasten saatavilta. En pidä mietona pH 10 liuosta ja huuhtelisin kyllä vaatteet. Myös esim. OMO kertoo käyttöliuoksen pH:ksi 10,4 eli samoissa lukemissa ovat tavispesuaineetkin. Eri asia onkin, että pallero pyörii pyykin mukana myös huuhtelut ja linkoukset. Jos kokeilisit pH-paperilla koneesta ulos vetämääsi pyykkiä, voi hyvinkin olla, että pH on kaikkea muuta kuin puhtaan veden 7. Ihon pH on hapan, jopa 5,5 eli mahdolliset pesuainejäämät tuovat iholle emästä, joka taas voi sotkea pH:n emäksisempään suuntaan ja sitä kaitta ärsyttää ihoa.

  Henk. koht intohimoisena ja puristisena pyykkääjänä – ja kemikaalien suhteen ainakin osin alan ihmisenä – pyykkään mieluummin klassisella pesuaineella, joka huuhtoutuu vaatteista hyvin pois. Zeoliitti on käytännössä savea, se pysyköön meiltä poista, fosfaatti parempi (paitsi haja-asutusalueella, jossa sitä ei kokonaan saada viemärivedestä suodatettua.) Pyykkikaappiini kelpuutan vain Sertot ja Erisanit kaikissa muodoissaan ja sappisaippuan toki. Hyvin pyykkää! 😉

 9. Vastaa

  Sari

  Kiitos Niina! Pallot on onneksi ruuvattu kiinni, joten lapset eivät mitenkään pääse käsiksi sisältöön. Tekisi melkein mieli mittailla pyykin ph-arvo… jos ottaisi pallot pois ennen huuhtelua? Pelleteistä liukenee veteen olematon näkymätön määrä, mitä sitten voi jäädä pyykkiin, kun se on kuivaa? Jääkö kangas emäksiseksi? (kuten jo kerroin, kemia ei ollut vahvin aineeni 🙂 )

 10. Vastaa

  Mariam

  Todella hyvä tämä pesuaine keskustelu (taisi olla minunkin toivelistallani). Ja kiitos Niina hyvästä kirjoituksesta : ) Itse en voi sietää hajustettuja pesuaineita joten meilläkin pesuaineena nestemäinen Erisan. Mikään ei ole kamalampaa kuin pesuaineelle HAISEVAT ihmiset. Meidän vanhin poika tunnistaa meidän tutut pesuaineista!!!! Eli jos joku vaate esim. on ollut jossain lainassa, niin poika ilmoittaa hajunperusteella olin paikan 😀 Sappusaippuan puolesta liputan myös.

 11. Vastaa

  Lightblue

  Mielenkiintoista keskustelua! Mieheni osti juuri hajustettua pesuainetta (taisi olla Omo?), pesin oman takkini ja pojan ulkoilupuvun sillä ja ylimääräisen huuhtelukierroksenkin jälkeen erittäin voimakas haju käy nenääni… Ei kiva.

  Onko kellään kokemusta PESUPÄHKINÄSTÄ? Ikinä en ole sellaista nähnyt livenä, mutta eräs ystäväni sellaisesta kerran mainitsi ja mielenkiinto heräsi…

  Tahranpoistajana meidänkin perheessä kulkevat ykkösenä aurinko (myös pilvipouta riittää!) ja sappisaippua 😀

 12. Vastaa

  Mariam

  Meiltä löytyy pesupähkinöitä. Ihan suht puhdasta niillä tulee, mutta vaatii lämpötilaksi vähintään sen 60 astetta (tai sitten keittämisen ennen 40 pesua). Muutamat verkkokaupat myyvät ns. kokeilupussija, suosittelen tutustumaan – jos ei muuten niin yhtäkokemusta rikkampana ; )

 13. Vastaa

  Mariam

  Kysymys SAPPISAIPPUASTA: oletteko löytäneet jostain isompaa pulloa kuin Sonettin 120ml (meiltä löytyy myös palana mutta tykkään enemmän nestemäisestä) ja kuinka paljon olette laimentaneet sitä että kuitenkin poistaa tahrat?

 14. Vastaa

  Nina

  Mielenkiintoinen aihe. Ja kiitos kaimalle suomennoksesta. Pyrin ekologisuuteen mutta suhtaudun asiaan varauksella koska mulla ei faktaa asioista ole.

  Mä kuulun niihin ihmisiin joiden mielestä pesuaineen kuuluu tuoksua. Mun nenään hajusteettomat pyykit haisevat tunkkaiselle, ellei niitä ole kuivatettu ulkona.

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *