Imetys julkisilla paikoilla

20/07/2009

imetys-300x300.jpg

imetysVauvan imettäminen on yksi luonnollisimmista asioista, mutta silti imettäminen julkisella paikalla aiheuttaa kanssaihmisissä erilaisia tunteita – kummastelun ja hämmästelyn lisäksi vaivaantumista ja jopa ärsytystä.

Ylen uutisissa oli tänään mielenkiintoinen artikkeli, jossa lappeenrantalaiset pohtivat onko imettäminen soveliasta esimerkiksi hienossa ravintolassa, pankissa tai kirkossa.

Ylen haastattelema Lappeen seurakunnan pappi Antti Vanhanen on sitä mieltä, että tervetuloa vain kirkkoon imettämään. “Ehkä imettämisessä voisi kuitenkin noudattaa tiettyä pieteettiä. Voi vaikka siirtyä vähän sivummalle, hän sanoo”.

Julkisella paikalla imettäminen ei ole myöskään rangaistava teko, joten sakkoja ei ainakaan ole luvassa. “Ei sitä voi pitää rikoksena, mikä on maailman luonnollisin asia, kertoo vanhempi rikoskonstaapeli Fredrik Söderlund.”

Kuinka itse suhtaudut imettämiseen julkisella paikalla? Onko jokin paikka, missä et voisi kuvitella imettäväsi? Millaisia reaktioita olet huommannut imettämisen herättävän muissa ihmisissä?

Itse olin esikoisen ja varmaan vielä toisenkin lapsen kanssa hieman arka imettämään julkisesti, mutta nyt neljännen kanssa, kun omat otteetkin on varmemmat, “uskaltanut” imettää myös julkisesti. Olen sitä mieltä, että ainoastaan rintamaidolla elävä vauva tarvii ruokaa juuri silloin kun nälkä yllättää, oli paikka mikä hyvänsä. Toki esimerkiksi paikoissa, jossa ruokaillaan koitan siirtyä sivummalle tai laittaa huivia tms. näköesteeksi, mutta periaatteessa imetän joka paikassa. Reaktioita on monenlaisia, toisille asia on luonnollinen eikä aiheuta sen kummempia reaktioita. Monet, varsinkin nuoremmat miehet saattavat hämmentyä. Vanhemmat naiset ovat useimmiten niitä, joita julkisesti imettäminen närkästyttää. Johtuisiko siitä, että aikanaan heidän imettäessä omia lapsiaan julkisesti imettäminen ei ollut yhtä suotavaa kuin nykyisin.

Lähde Yle.

14 Comments

 1. Vastaa

  Laura

  Imetyspaita on loistokeksintö ja mahdollistaa rintaruokinnan huomaamattomasti. Sitä en ymmärrä, että vapautuneesti paljastellaan koko ylävartalo julkisesti.

 2. Vastaa

  Kotiäitee

  En osaa pitää mitenkään häpeällisenä edes yläosan paljastelua, jois oikeasti olisi hätätilanne, että vauva huutaa ruokaa siinä ja nyt eikä olisi mitään suojaisaa paikkaa lähettyvillä.

  Minä imetin ihan missä vaan. Mutta päällä oli aina imetyspaita ja rengasliina hoitokassissa, että sai sitten rengasliinan hännän ja imetyspaidan suojissa imetyksen tehtyä huomaamattomasti. Koin sen erittäin vapauttavana. Ei tarvinnut pelätä että vauva alkaa huutamaan kassajonossa ruokaa. Olen joskus kuullut äitien juttelevan siitä, että monelle äidille on oikeasti pelko se, että vauva alkaa kassajonossa itkemään kovaan ääneen ruokaa eikä imetyspaikkaa ole lähettyvillä.

  On erittäin pitkä lista asioita mitä olen hoitanut imettäessäni aina pyykinpesusta kaupassa käyntiin ja vaipan ompelusta sämpylöiden leipomiseen ja koiran ulkoilutukseen… Listaa voisi jatkaa loputtomiin. Siksi liputan erittäin paljon liinaimetyksen puolesta, koska se oikeasti vapauttaa.

 3. Vastaa

  Marika

  Kuuntelin itse autonradiosta tätä sama juttua, ja oli tosi kiva kuulla, että ainakin lappeenrantalaiset noin imetysmyönteisiä.

  Mulla on myös ollut aina sellaisia imetyspaitoja, ettei siinä edes tarvitse mitään vilautella. Jos yläkroppaa tarvitsee enemmälti paljastaa, onneksi yleensä on suojaisempia paikkoja, missä imettää.

 4. Vastaa

  Meeri

  Itse olin aluksi aika arka imetyksen suhteen ja kaupungille pumppasin maitoa pullosta mukaan, mutta kerran pullo jäi ja oli pakko uskaltautua imettämään. Sen jälkeen uskaltauduin imettämään julkisemminkin, tosin harso oli aina edessä tai imetyspaita päällä joten mitään ei näkynyt. Menin kyllä yleensä jonnekkin syrjäsempään imettämään kuten kahvilan nurkkaan. Koskaan en huomannut mitään erityisiä katseita enkä saanut kommentteja.

 5. Vastaa

  Suwi

  En ole imettänyt julkisesti. Emme yleensä viipyneet vauva aikaan kaupungilla niin kauaa että olisi tarvinnut.. Minulla kaksi lasta

 6. Vastaa

  Suwi

  Olen kai arka.. Minua ei häiritse jos muut sitä tekee 🙂

 7. Vastaa

  Adeleide

  Meillä on molemmat lapset olleet ensimmäiset 6kk pelkällä rintamaidolla, ja koska olen alusta saakka liikkunut joka paikassa lasten kanssa, ei ole jäänyt muuta vaihtoehtoa kuin imettää ihan missä tahansa missä vauvalle tulee nälkä. Esikoinen varsinkin oli vielä sellainen tosi “ärhäkkä” tapaus, jolla nälkä saattoi tulla puoli tuntia edellisestä imetyksestä ja ruokaa oli saatava _heti_ niin eipä siinä oikein ollut vaihtoehtoa… Itse käytän imetyspaitoja, niiden kanssa imettäminen on todella helppoa & huomaamatonta.

 8. Vastaa

  Markka

  Minäkin täysimetin puolivuotiaaksi asti, enkä parin tunnin välein syövän vauvan kanssa voinut välttyä julkiselta imettämiseltä. “Rohkein” paikka missä imetin, taisi olla Sellon käytävällä, niissä nojatuoleissa. Toki oli harsoa suojana, mutta katseita keräsin, ehkä aiheellisestikin. Mielestäni vessa ei ole vauvojen(kaan) ruokailupaikka, eikä kunnollisia, rauhallisia imetystiloja tahdo löytyä kovinkaan monesta paikasta. Yleensä olenkin siirtynyt vain vähän sivummalle, vauvakin rauhottuu paremmin syömään jos ei ole hälinää ympärillä.

 9. Vastaa

  Sanna

  Aina ei ole edes vaihtoehtoja. Itse olen imettänyt lapsia liki missä vaan, toki juuri imetyspaidan tai harson suojista. Itselläni on 2 erittäin moniallergista lasta, joista kummallekaan ei saatu edes apteekin erikoiskorviketta Neocatea sopimaan. Näin ollen lapsi ei edes voinut juoda pullosta mitään, ja toista kun yritimme useita kertoja pullolle totuttaa, jotta saisin itse edes joskus levätä, lapsi kieltäytyi jopa vuorokaudeksi juomasta, kunnes sai taas maitonsa suoraan rinnasta. Esikoista täysimetin 7kk, koska mitään sopivaa kiinteää ruokaa ei löytynyt. Kuopuksesta olin päättänyt, että yritämme siirtyä Neocateen heti jos hänkin on allerginen, sillä imetysdieetillä oleminen on erittäin raskasta, laihduin pahimmillaan alle 50-kiloiseksi kuopuksen aikana, kun sain syödä vain riisiä ja kalkkunaa…. No, kuopus olikin sitkeä tapaus, vaati rintamaitonsa yötä päivää 1-2 tunnin välein ja hänelle ei löydetty kiinteitä kunnolla ennen kuin liki 1-vuotiaana, eli eli pääsääntöisesti rintamaidollani 1-vuotiaaksi asti. Näin ollen tosiaan, oli imetettävä milloin ja missä vain lapsella nälkä yllätti.

 10. Vastaa

  Tiitiäinen

  Minä imetin myös julkisilla paikoilla ja se tuntui ihan luontevalta. Imetyspaita oli mullakin aina päällä joten paljasta pintaa ei tosiaan tarvinnut vilautella. Ymmärrän toki, jos joku kiusaantuu, jos nainen jossain kahvilassa paljastaa rintansa kokonaan, enkä koe tarvetta toisia vaivaannuttaa – varsinkaan kun se ei tosiaan imetyspaidan ansiosta ole tarpeen. Mielelläni myös valitsin rauhaisan paikan ihan vauvan ruokarauhan vuoksi. Kahvilassa / ravintolassakin voi valita syrjäisemmän pöydän, kääntyä vähän poispäin toisista asiakkaista tms. Hienoissa ravintoloissa ei tullut vauvan kanssa asioituakaan. Kirkossa en ehkä imettäisi, ehkä menisin aulaan (jos semmoinen on)?

  Ajatus vessassa tai sovituskopissa imettämisestä tuntuu kyllä absurdilta, vessassa imettäminen jotenkin suorastaan ikävältä.

 11. Vastaa

  Tiina

  Juu todellakin olen imettänyt ja imetän edelleen missä tahansa ja milloin tahansa. Jopa kirkossa vaarini hautajaisissa ja viimeksi tänään sovituskopissa (eikä sekään tuntunut yhtään absurdilta siinä vaatteiden sovittelun lomassa…tosin en mennyt sinne alunperin imettämään, vaan sovittamaan vaatteita ja taaperolleni tuli siinä kuumuudessa jano).

  Imetys ei automaattisesti tarkoita paljastelua vaan sen voi hoitaa hyvin, jopa täysin huomaamattomasti. Etenkin kun itselläni rintavarustus on niin olematon, että ei edes ole mitä paljastella…Ja toki nuo imeyspaidat ja -topit ovat oiva apuväline, mikäli niille on tarvetta!

 12. Vastaa

  Päivi*

  Sain – ja vauvani sai – sääliviä katseita viime kesänä Saksassa, kun imetin huvipuistossa penkillä 3kk ikäistä vauvaa. Ajattelivat varmaan, että noilla ei ole varaa pulloihin tai korvikkeeseen. Formulakatsomossa kukaan ei sen sijaan imetystä huomannut 😉

 13. Vastaa

  imetyspaidat

  Hyvä imetyspaita päällä imetys käy luonnollisesti ainakin itseltäni ihan julkisessa paikassakin. Esimerkiksi linja-autossa. Onko muita hyviä merkkejä kuin Boob?

 14. Vastaa

  Laura

  Itse imetin missä tahansa vauvalla sattui nälkä tulemaan, imetyspaidan kanssa/harsosuojana mitenkään asiaa esittelemättä mutta myöskään nolostelematta. Itse en ole kohdannut negatiivista suhtautumista imetykseen tai imetyspaikkoihin päin vastoin… se imettääkö julkisesti vai ei on jokaisen äidin oma asia mutta tuntuu oudolle jos/kun ulkopuoliset ihmiset eivät pidä julkisesti imettämistä hyväksyttävänä mutta iltaelämässä on hyväksyttävää liikkua lähes rinnat paljaana.

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *