Joulun kirjapaketit

19/12/2010

totta.jpg

Koska joulu ei ole joulu ilman kynttilöitä, kuumaa glögiä, suklaata, villasukkia ja hyvää kirjaa, on oma toivomuslistani aika kirjapainotteinen.

tottaRiika Pulkkisen Totta on ollut ilmestymisestään saakka arvostelujen kiitetyin ja lukuhullujen himotuin. Minulle myös!

Elsa tekee kuolemaa. Martti ja Eleonoora yrittävät totutella ajatukseen puolison ja äidin menettämisestä, vaikka suru painaa kyyryyn. Äidin olemassaolon haurastuessa katoaa Eleonooran lapsuudenmuistoilta
kiinnekohta.

Tyttärentytär Anna unohtaa itsensä helposti ohikulkijoiden kohtaloihin.
Maailma on hänelle kertomuksia täynnä. Sattumalta Anna saa tietää Eevasta, josta isovanhemmat ovat vaienneet vuosikausia. Eevan unohdettu tarina avautuu kerros kerrokselta. Perheessä lastenhoitajana toimineen nuoren naisen ääni vie 60-luvun alkuun, aikaan, jolloin pieni pilleri oli jo keksitty, muttei vielä uusia iskulauseita.

Auki kiertyvät äitien ja tyttärien tarinat, joissa muisti pettää, koska se on armollinen vaihtoehto.

Riikka Pulkkinen kuvaa herkkävireisesti kolmen sukupolven tuntoja ja
traumoja – niitä pieniä liikkeitä, joilla ihmisen mieli käsittelee kaikkein
isoimpia asioita. Otava

herran_tarhuritMargaret Atwoodin musta huumori ja ilmiömäinen sanankäyttö kiinnostavat aina. Herran tarhurit siis listalle.

Toby ja Ren kuuluvat Herran tarhureihin, ekologisiin toisinajattelijoihin, jotka elävät suuryhtiöiden hallitseman yhteiskunnan reunamilla. Näille kierrättämisen mestareille luonto ja elämä ovat pyhiä.

Kun hallitsematon pandemia vyöryy yli maapallon ja ihmiskunta kuolee lähes sukupuuttoon, tarhureiden ennustama Vedetön tulva on käynyt toteen. Toby ja Ren selviävät tahoillaan. Mutta mistä löytää joku johon turvautua rappeutuneen maailman keskellä?  Otava

halkovarasAnnika Bengzoniin olen kehittänyt vuosien varrella varsinaisen viha-rakkaus -suhteen. Ärsyttävä, säälittävä, mutta rohkea ja nokkela. Sopii lähetettäväksi vaikka joulukortin sijaan dekkarin ystävälle.
Annika Bengtzon on tullut isoäitinsä luokse Södermanlandiin joulunviettoon. Kun hän poikkeaa vanhan Gunnar-setänsä luokse, hän kohtaa tuvan pimeydessä kiväärinpiipun.

Gunnar-setä kertoo, että joku on käynyt varkaisilla hänen halkovajassaan. Pienessä kotikylässä epäiltyjen lista on lyhyt ja se on täynnä vain tuttuja nimiä. Joulupäivän aamun hämärissä Annika varjostaa ovelaa varasta ja miettii: mikä ihme pakottaa ihmisen naapurinsa halkovajaan? Otava

GetImage.aspJo kolmas osa iki-ihanaan neulontasarjaan. Pakko pakko pakko saada.

Vuoden lähestyessä loppuaan Dakota Walkerin elämässä riittää hyörinää. Jouluvalmistelujen lisäksi lankakaupan ystävykset kokoontuvat suunnittelemaan Anita Lowensteinin ja Martyn odotettuja häitä. Samalla Dakotan ajatukset kulkeutuvat kaikkein tärkeimpään, Georgia-äidin muistoon.

Dakotalle tarjoutuu mahdollisuus matkustaa joulunviettoon Skotlantiin isoäitinsä luo. Kun jouluruoat on syöty ja lahjat avattu, on aika kääriytyä täkkiin ja muistella yhdessä Georgian elämää – lapsuudesta ensi askeliin Dakotan äitinä. Muistoja rikkaampana Dakotan on aika jatkaa omaa tarinaansa. Mukana on Jacobsin aiempien kirjojen tapaan neulontaohjeita ja reseptejä. Gummerus

GetImage.aspAiemmat Gabaldon -järkäleet olen ahminut kaikki, enkä todellakaan aio jättää tätä väliin. Historiaa ja rakkautta ja aikamatkailua. Täydellistä.

Yhdysvallat, 1770-luku. Jamie Fraserilla on Yhdysvaltain vapaussodassa vastassaan oma avioton lapsensa, nuori brittiluutnantti. Jamie mieluummin kuolisi kuin taistelisi poikaansa vastaan. Jamien aikamatkustava vaimo Claire tietää jo tässä vaiheessa, että amerikkalaiset voittavat sodan, mutta nyt hänen on taisteltava pitääkseen Jamien hengissä. Gummerus

Tulevaisuuden turvassa 1980-luvulla Jamien ja Clairen tytär Brianna on asettunut Skotlantiin miehensä Roger MacKenzien kanssa. Clairen kirjeiden välityksellä Briannalle alkaa selvitä vanhempiensa mystinen elämä – heidän sodan runtelema rakkaustarinansa ja matkansa Pohjois-Carolinasta merille kaapparilaivojen kanssa käytyihin taisteluihin. Myös MacKenzien suvun tulevaisuus kietoutuu tiiviisti elämään ja kuolemaan siirtomaa-ajan Amerikassa.

GetImage.aspCecelia Ahernin uusin, mielikuvituksellisen ihana ja itkettävä aarre.

Hopealusikka suussa syntyneen Tamara Goodwinin kaikki toiveet ovat aina toteutuneet. Perheensä kartanossa hänen käytössään on yksityinen ranta, valtava valikoima designer-vaatteita ja oma luksushuone kaikin mukavuuksin. Tamara on tottunut tarttumaan hetkeen haaskaamatta ajatustakaan huomiselle.

Kun perheen isä kuolee äkillisesti ja jättää jälkeensä valtavat velat, Tamaran ja hänen äitinsä on myytävä koko omaisuutensa ja muutettava maalle sukulaisten luokse. Vaatimattomassa portinvartijan mökissä Kilsaneyn linnan varjossa majaileva yksinäinen ja pitkästynyt tyttö kaipaa takaisin Dubliniin.

Tamara herää horroksestaan, kun Kilsaneyn ohi kulkee kiertävä kirjasto, jossa hänen silmiinsä osuu salaperäinen nahkasidottu kirja. Saatuaan lukon auki Tamara hämmästyy: kirjan sivut ammottavat tyhjyyttään. Kun sivut alkavat täyttyä kuin itsestään, Tamaralle aukeaa uusi maailma, jossa myös tulevaisuudella on sijansa. Gummerus

mediaHuumoria ja maailmanmenestystä. Makuni on niin tavanomainen, että uppoaa taatusti.

Mustat ja valkoiset elävät rinnakkain, mutta toisiaan tuntematta Jacksonin Missisippissä. Mustille naisille opetetaan, miten valkoisissa kodeissa ollaan palveluksessa, ja valkoisille, miten aviomies napataan. Paljon muita vaihtoehtoja ei elämä naisille tarjoa etelävaltioiden pikkukaupungissa 1960-luvun alussa.

Vanha maailma vanhoine sääntöineen on kuitenkin murtumassa, eikä parikymppinen Skeeter halua päätyä kotirouvaksi. Hän ryhtyy kokoamaan kirjaa mustien kotiapulaisten elämästä havitellessaan omaa uraa. Hanke on vaarallinen sekä piioille että heidän emännilleen. Kotiapulaiset pelkäävät työpaikkojensa puolesta, valkoiset työnantajat eivät halua nähdä toista totuutta elämästään. Esiin nousee kuitenkin myös aito lämpö ja kiintymys, jota roturajat eivät voi estää. WSOY

Mitä sinä toivot?By Sari

kolmen pojan (2001, 2003, 2005) ja tyttären (2007) äiti. Tuore yrittäjä, rakastaa laadukasta lastenkulttuuria ja intoilee yhteiskunnallisista asioista.

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *