Kesälukemista isille (ja äidillekin)

06/07/2009

valkovenalainen.jpg

valkovenalainenValkovenäläinen on kesän uusi Vares-dekkari -jo kahdeskymmenes. Tuo elokuvistakin tuttu repaleinen yksityisetsivä seikkailee ajankohtaisessa Turussa ja tempoilee omien ennakkoluulojensa ja heikkouksiensa naruissa. Jussi Vares on lakannut ikääntymästä (hyvä niin!), mutta on entistä kikkailijaa herkempi ja vakavampi.

Dekkarikirjailija Oxbacka on murhattu, motiiveja tuntuu olevan kaikilla. Ennen kuin väärät jäljet on seurattu ja oikeat alkavat polttaa, tapahtuu paljon. Enempää en paljasta.

Loistavaa läppää on tarjolla, vaikka jotakin on poissa: Vareksen maailma ei enää ole täynnä mahdollisuuksia, vaan nyt ja tässä. Reijo Mäen maailma ei sovi tiukkapipoisille naisille -itsekin olen aikanaan joutunut pari kerrosta myssynreunasta purkamaan. Kun lakkaa hermostumasta ja huomaa nauravansa kalkkis-asenteelle, jää koukkuun ja odottaa seuraavaa.

Reijo Mäki: Valkovenäläinen, 2009, Otava

morsiuskesaEnni Mustosen Morsiuskesä on lomakirja parhaimmillaan. Kevyt, ihastuttava ja viihdyttävä. Maailman sotia kuvaajana kiertänyt Laura päätyy loukkaantuneena ja leskenä tosi-tv-ohjelmaa kuvaamaan suomalaiselle maaseudulle. Kaikenlaiset ihmissuhdekiemurat vellovat niin kuvausryhmän kesken kuin emännättömien isäntienkin mielissä. Kun kesä vaihtuu syksyyn, on moni elämä erilainen.

Ihanaa, romanttista ja suomalaista kesää ja maaseutua herkullisimmillaan. Täydellisen rentouttavaa viihdettä.

Enni Mustonen, Morsiuskesä, 2009, Otava

sokea_etsiva_motiivi“Esikoiskirjailija Olli Lehtinen kertoo dekkarinsa alkusysäyksestä: Hänen viereensä istui raitiovaunussa ihminen, jonka ääni kuulosti hämmentävän tutulta. Lehtinen ei näe, mutta hän kuunteli, kuinka vieruskaveri puhui puhelimeen täsmälleen hänen hyvän ystävänsä äänellä”, kirjoitti HS kesäkuussa.

Pelottava, omituinen kokemus, jota näkevä ei täysin voi ymmärtää. Minua alkoi kiinnostaa, millainen on Lehtisen romaanin päähenkilä Jere Kivalon tarina. Hän herää aamulla Kisahallin putkasta, muisti pätkii, kotoa löytyy verta. Äitiä tai tyttöystävää ei ole missään. Sokea etsivä törmäilee ihmissuhteissaan ja elämässään, mutta miten kaikki päättyy..?

Olli Lehtinen: Sokea etsivä, 2009, Teos

By Sari

kolmen pojan (2001, 2003, 2005) ja tyttären (2007) äiti. Tuore yrittäjä, rakastaa laadukasta lastenkulttuuria ja intoilee yhteiskunnallisista asioista.

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *