Kestoilua vuosien tauon jälkeen

28/04/2009

oiva_koululainen.jpg

oiva_koululainenMyös Oiva, 2 kk, on päässyt alkuun vaippakoulussa. Vaihtoehtojen kirjo on aikamoinen. Suosikkeja on jo ehtinyt muodostua, yllättäviäkin.

Käytin kestovaippoja ensimmäisen kerran esikoispojalla, joka on nyt kahdeksan. Kestovaipat tuntuivat ainoalta oikealta valinnalta, koska fiksu tuottaa vähemmän jätettä (http://www.ytv.fi/FIN/fiksu/varhaiskasvatuksessa/).

Tuolloin pesukoneessa jylläsivät Ekoset-vaippakuoret ja T-vaipat. Lisäksi käytimme riisipaperia ja liottelimme pyykkiä pesujen välissä etikkaliemessä. Kokemukset olivat hyviä, mutta kun perheeseen syntyi toinen lapsi, elimme keskellä muutto-, talonrakennus-, ym. mylläkkää. Vaihdoimme kertakäyttöisiin. Nyt kun Aino ja Onni ovat jo 5 ja 8, ja talo valmis, on äidillä aikaa testailla, mitä kestovaippamarkkinoilla on tällä välin tapahtunut.

Ja onhan siellä tapahtunut. Kestovaippainfon myyjälistaus on suorastaan hengästyttävä. Tovi jos toinenkin vierähtää, kun kaivaa eri vaihtoehdoista juuri itselle sopivaa. Niinpä onkin mainiota kaiken pähkäilyn ja koti- ja ulkomaisten nettikauppojen sivuilla surffailun jälkeen kokeilla käytännössä, millaisia eri vaippamallit ovat.

Alunperin tarkoituksen oli hommata reilu satsi yhtä ja samaa mahdollisimman simppeliä vaippaa ja välttää kaikenmoista kikkailua. Nyt vaippapino on vapunkirjava ja vaipan vaihto kuin korkeampaa matematiikkaa. Ainakin ihmiselle, joka tekee ensin ja lukee käyttöohjeet vasta viimehädässä jos silloinkaan.

Taskuvaipat  ovat olleet lievä pettymys. Ne toimivat varmaankin kuten pitääkin, mutta taisin ladata niihin liikaa odotuksia. Tuntuu siltä, että pyykkiä tulee jotenkin ratkaisevasti liikaa, kun joutuu laittamaan vaipan kuorineen päivineen pesuun pienten lirujenkin jälkeen.

Uniljan Fleecekuori on osoittautunut yllättäen suosikiksi. Epäilin suuresti sen stoppausvoimaa, mutta niin vain piti kosteuden sisällään. Uusien hienojen imujen kanssa tosin tuli vähän vuotoja, mutta kun latasin sisään ystäviltä saadun käytetyn Imse Vimsen imun, niin jo toimi. Uskaltauduin jopa testaamaan jo syksyllä ostamiani perusmallisia villahousuja. Älytöntä, että nekin tosiaan voivat pitää pissat sisällään…

Niin, nimenomaan pissat. Tässä kohtaa tunnustus: olemme sekakäyttäjiä. Kertikset ovat edelleen käytössä yöllä ja pidemmillä ulkopäikkäreillä plus kaupunkireissuilla. Oiva on onnistunut ajoittamaan kakkansa aamun varhaisiin tunteihin, jolloin päällä on kertakäyttövaippa. Tosin viime päivien “helteiden” myötä olen uskaltanut nukuttaa pikkuista ulkona myös kestoissa. Hyvin tuhisee!

Ulla

oiva_unilja

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *