Kuinka paljon teillä ulkoillaan päivässä?

30/03/2009

img_9603-1024x768.jpg

Reiman teettämän tutkimuksen mukaan pohjoismaalaiset 0-10-vuotiaat lapset ulkoilevat noin kaksi tuntia päivässä. Eniten tutkituista ikäryhmistä ulkoilevat 3-6-vuotiaat lapset, jopa 2,5 tuntia päivässä. Sen sijaan suomalaiset 7-10-vuotiaat koululaiset ulkoilevat selvästi vähemmän kuin ikätoverinsa muissa pohjoismaissa.

”Tämä huolestuttaa hieman, koska koulussa lapset alkavat muutenkin istua suuren osan päivästä paikallaan. Haluamme kannustaa suomalaisvanhempia lisäämään pienten koululaisten ulkoilun määrää, ja kirimään eron umpeen tässäkin ikäryhmässä”, Reiman markkinointipäällikkö Riikamaria Paakkunainen pohtii”

Kuinka paljon teille ulkoillaan päivässä? Ulkoileeko lapsesi yhtä paljon kuin itse ulkoilit ollessasi lapsi?

Meillä ulkoillaan paljon. Varsinkin tänä talvena, kun lunta on riittänyt pojat ovat parhaimmillaan jopa viisi, kuusia tuntia päivässä pelanneet pihalätkää, laskeneet mäkeä ja touhunneet muita talvipuuhia. Meillä päivittäin ulkoilu on ehdotonta, sillä muuten olo ja elo on melkoisen levotonta. Päivittäin annos raitista ilmaa ja ylimääräisen energian kuluttaminen ulkona tekee vain hyvää. Runsaan ulkoilun huomaa myös ulkovaatteiden kulumisena. Tänä talvena on merkistä riippumatta kuluneet puhki useammat rukkaset ja housut… Omasta lapsuudestani muistan, että ulkona oltiin niin paljon kuin suinkin oli mahdollista. Voi kuinka mälsää olikaan, kun äiti huuteli iltapalalle ja nukkumaan!

Tutkimuksesta selvisi myös, että perinteiset pihaleikit kuten Kirkorotta tai Tervapata eivät enää kuulu lasten aktiviteetteihin. Nykylapset tykkäävät sen sijaa peuhata vapaasti ulkona. Tämä on todella sääli. Oi, kuinka mukavaa olikaan lapsena leikkiä pihapiirin lapsien kanssa näitä perinteisiä leikkejä. Mikä leikki oli oma suosikkisi? Onko leikkiperinne siirtynyt teillä omille lapsillenne? Oma suosikkini oli joko piste tai kymmenen tikkua laudalla. Toivottavasti nään omienkin lapsien näitä leikkivän ja salaa myhäilen tyytyväisenä, kun ovi ei käy, vaikka kuinka kutsun poikia jo sisälle…

img_9603

Lähde Reima.

Lue koko tiedote täältä.

6 Comments

 1. Vastaa

  Marika

  Meillä taidetaan ulkoilla pari-kolme tuntia päivässä, riippuen säästä. Keväällä/kesällä herkästi tuplaten, kun taas sadesää ei niin houkuta. Meidän esikoistakaan kun ei vielä pitkään aikaan voi yksin (meidän) pihalle laittaa ulkoilemaan, ei noihin teidän ulkoilumääriin meillä ihan heti päästä :).

  Tosiaan, omassa lapsuudessa sitä oltiin kaikki illat ulkona. Eipä näy ainakaan täällä meidän pihapiirissä samanlaista, tosi sääli.

 2. Vastaa

  Misupai

  Meillä ulkoillaan päivässä reilu 2 tuntia plus nukutut päikkärit. Aamulla tunti tai reilu, illalla tunti tai reilu. Päivä ei oo mitään ilman ulkoilua, sillä en itse jaksaisi vain kököttää neljän seinän sisällä ja katsoa piiperon touhuja, koska hänkin selvästi tarvitsee ulkoilmaa. Illalla tulee kiukkua ja pakko päästä vain äidin syliin-menoa, kun alkaa väsyttää ja ei ole oltu ulkona. Mutta hups, ulkoilun jälkeen ei kiukutakaan, vaikka olisi väsy. Kesällä ulkoillaan varmasti enempi, koska ei tarvitse pukea ja riisua niin paljon.

 3. Vastaa

  Maggie

  Mutta mitäs tehdä, kun lapsi ei yksinkertaisesti pidä ulkoilusta?! Poika on nyt eskarissa ja ulkoilee eskaripäivinä kyllä enemmän kuin vapaapäivinä. On aina ollut samanlainen sisäihminen ja yhden käden sormilla on laskettavissa ne kerrat, kun on itse ehdottanut ulos menemistä. Ulkoillaan toki päivittäin, vaikka ulosmeno on usein pakkopullaa. Pulkkamäki on ainoa talvilajeista, josta innostuu. Hiihto tai luistelu ei kiinnosta. Puoliväkisin on tänä talvena opetettu luistelemaan, mutta joka kerta on ollut yhtä nihkeää. Laskettelua olen ehdottanut, mutta kun ei innostu, niin en ole viitsinyt raahata väkisin rinteeseen. Yllättäen pyöräilykään ei ole suosikkilistoilla..
  Eskaripäivinä onneksi saa/joutuu ulkoilemaan enemmän enkä pidä hakemisella niin kiirettä, että ehtii olla kunnolla ulkona. Olenkin tässä mietiskellyt, että mitenhän käy syksyllä, kun koulu alkaa ja pakollista ulkoilua on vähemmän. Liikunnasta kyllä pitää ja harrastaa jumppaa ja uintia, joten ei sekään voi olla tähän syynä

  1. Vastaa

   Laura

   Maggie, meillä kanssa eskarilainen välillä haluaisi olla vaan sisätiloissa. Ulkoleikit kavereiden kanssa kuitenkin ovat hänestä tosi kivoja. Auttaiskohan teilläkin kamu?

 4. Vastaa

  Nina

  Meillä ulkoillaan fiiliksen mukaan, poika tietenkin ulkoilee päiväkodissa päivittäin vaikka ei sielläkään ulos mennä jos pikku-ukkoja tipahtelee taivaalta. Talviaikaan arki-illat on niin buukattuja, että harvemmin ulos ehtisikään, kesällä onneksi tilanne on toinen.

  Mutta ajat ovat muuttuneet totisesti. Meillä oli alueen kuudesluokkalaisille vanhempainilta viime viikolla. Tarkoitus oli pohtia mm. mahdollista päihteidenkäyttöä ja kotiintuloaikoja. Kenelläkään ei ollut ongelmaa kotiintuloaikojen kanssa, ongelma oli päinvastainen, mukuloita ei tahdo saada ulos. Erityisesti tämä tuntuu olevan (isompien) poikalasten ongelma, he pysyisivät neljän seinän sisällä koneen ääressä.

 5. Vastaa

  NinnuLi

  Onpas kiva lukea, että muidenkaan lapset eivät välttämättä ulkoilusta kauheasti pidä. Meillä 4,5v. ei pidä pukemisesta ja sen takia ei kuulemma viihdy ulkona muuta kuin kesällä ja silloin ulkoillaankin aamusta iltaan.

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *