Kuulumisia

24/11/2010

sairaala3.jpg

sairaala3

Terveisiä sairaalasta, jossa vietimme viime viikolla muutaman päivän. Meidän kahdella pojallamme on 1-tyypin diabetes ja nyt nuorempikin heistä sai insuliinipumpun (kuvassa valkoisessa kotelossa). Esikoinen sai omansa jo alkuvuodesta ja pumppu on helpottanut elämäämme niin paljon, että halusimme sellaisen myös pikkuveljelle.

Lyhyesti selitettynä diabetikon haimassa on insuliinintuotanto loppunut ja hoitona diabetekseen on insuliinin pistämisen lisäksi hiilihydraattien tarkka laskeminen ruoka-aterioista ja verensokerin mittaukset useamman kerran päivässä. Vaikka sairaus on vakava, niin sen kanssa pystyy elämään lähes normaalia lapsiperheen elämää. Insuliinipumppu mahdollistaa sen, että enää ei tarvitse pistää insuliinia neuloilla vaan se kulkeutuu ihoon kiinnitettävän pienen kanyylin kautta. Tekniikkakin on mennyt huimaa vauhtia eteenpäin ja nyt uusimmassa pumppumallissa on kaukosäädin, jolla näpytelään oikeat insuliinimäärät. Pumpun ansioista myös ruoka-aikoja ja -määriä voi  hieman vaihdella tilanteen mukaan.

Pojat ovat aina viihtyneet sairaalassa hyvin, saahan siellä katsella paljon leffoja ja mikä parasta, vanhempien jakamatonta huomiota. Äiti sensijaan on saanut sairaalan karuilla patjoilla “nukkumisesta” jo yliannostuksen. Lisäksi sairaalan pihassa on kiva puisto, jossa voi välillä käydä happea haukkaamassa.

sairaala2sairaala1

Nyt me vaan nautitaan lumesta ja odotellaan pikkuhiljaa lähestyvää joulua. Ajattelimme poikien kanssa kaivaa joulukoristeet esiin viikonloppuna, kun iskä lähtee reissun päälle. Joulukorttiasiatkin on jo suunnitteilla, niistäkin lisää myöhemmin.

3 Comments

 1. Vastaa

  Tintti

  Pumppu on kyllä loistokeksintö! Varmasti helpottaa etenkin lasten elämää, kun pistämiset vähenee ja tasapainokin ehkä paranee. Olen itse tyypin 1 diabeetikko, ja tyttäreni 3 v on suuressa riskissä sairastua, kun kantaa riskigeeniä ja vasta-aineitakin on ollut lähes koko hänen elämänsä. Pitää vaan yrittää muistaa, että hän on terve niin kauan kunnes toisin todistetaan. Minua kiinnostaisi lukea teidän arjestanne diabeteksen kanssa enemmänkin. Mukavaa joulun odotusta!

 2. Vastaa

  smu

  Meilläkin on 5-v. tyypin 1 diabeetikkopoika siirtynyt keväällä pumppuun. Loistava keksintö, joka tuo arkeen suurta joustavuutta ja parantaa huomattavasti elämänlaatua! Olen myös kuulolla, jos kirjoittelet lisää diabetekseenkin liittyvästä arjestanne! Nauttikaa joulun odotuksesta ja valmisteluista!

 3. Vastaa

  Sinikello

  Kiitos Heini hieman toisenlaisesta postauksesta. Hyvä, että tästäkin asiasta on keskustelua. Toki ei ole mukavaa kenellekään ei vanhemmille eikä lapselle, että sairaus kulkee mukana koko elämän. Mutta sen kanssa oppii elämään ja onneksi on näitä helpottavia tekijöitä. Tsemppiä teidän perheelle!

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *