Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-ehdokkaat

10/11/2017

avainhukassa karuselli - Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-ehdokkaat

kuva: Sanna Mander, kirjasta Avain hukassa, Kustantamo S&S

Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-ehdokkaat on julkistettu. Nyt on käyty jo tarpeellista ja asiaankuuluvaa keskustelua siitä, olivatko ehdokkaat oikeita vai vääriä ja ehkä joku on ehtinyt jo valita oman suosikkinsa. Varmaa on se, että nämä tulevat olemaan joululahjasuosikkeja ikisuosikkisarjojen ja -klassikoiden ohella. Oletko jo lukenut jonkun näistä? Mikä on suosikkisi?

 

 

Lasten ja nuortenkirjallisuuden Finlandia ehdokkaat 2017 - Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-ehdokkaat

 

Jukka Behmin Pehmolelutyttö voitti jo WSOY:n nuortenromaanikirjoituskilpailun, Se kertoo 15-vuotiaasta Emiliasta, jolla on salaisuus. Vain hänen pehmolelunsa tietävät, että Emilia myy aikaansa aikuisille miehille, jotka pitävät hänen nettikuvistaan. Kirjaa on kehuttu valtavasti ja aion uskaltaa lukea sen, vaikka aihe on rankka -ja valitettavan ajankohtainen Suomessa.

Jukka Behm: Pehmolelutyttö, WSOY 2017

Sanna Manderin Avain hukassa voitti tänä vuonna Rudolf Koivu -lasten- ja nuortenkirjakuvituspalkinnon. Kirjassa on kadonnut kotiavain, jota etsitään vuorotellen eri asunnoista. Talo ei ole aivan tavallinen: ullakolla on lumottu karuselli, pinkissä asunnossa asuu prinsessa ja toisessa sotkuinen keräilijäkummitus. Tarina etenee rennosti riimitellen. Tämän olisin ostanut , kun lapset olivat pienempiä, ja olisimme kaikki rakastaneet sitä!

Sanna Mander: Avaun hukassa, S&S 2017.

Riikka Ala-Harjan Kahden maan Ebba kertoo neljäsluokkalaisesta Ebbasta, jonka toinen koti on Suomessa äidin luona ja toinen Saksassa isän luona. Isän luona asuu välillä myös Jolanka ja tämän 6-vuotias Anna, joka on aika rasittava. Lentokoneella matkustaminen yksin on pelottavaa. Kirjan tapahtumat sijoittuvat juuri tähän aikaan, Suomen sadannen itsenäisyyspäivän alle. Joululahjalistalla.

Riikka Ala-Harja: Kahden maan Ebba, Otava 2017

Mauri Kunnas on lastenkirjallisuuden supermies, jolla ei kuitenkaan Finlandia-palkintoa ole. Joku sanoi hänen kirjojensa myyvän ilman palkintojakin ja se on totta, mutta miksi se olisi syy jättää asettamatta ehdolle? Loistava ensimmäinen historiankirja, joka kertoo Suomen historian vaiheista 1500-luvulta 1800-luvulle. Toivon joululahjaksi.

Mauri Kunnas: Koiramäen Suomen historia, Otava 2017.

Kaj Korkea-ahon ja Ted Forsströmin Zoo! Viraalit nerot on juuri sitä mitä olen kaivannut: suomalainen, erityisesti teini-ikäisiä poikia viihdyttävä mutta aivan kaikille sopiva nuortenkirja. Hienoa, että se on ehdokkaana! Kirja on kokoelma meilejä ja piirroksia, joita 15-vuotias Atlas lähettää toiselle puolelle maapalloa muuttaneelle parhaalle ystävälleen Elliotille. Joululahjalistalla meilläkin.

Kaj Korkea-aho, Ted Forsström: Zoo! Viraalit nerot, Otava 2017

Ninka Reittu on tunnettu Messi-kirjoistaan, mutta ehdokas-kirja kertoo rakkaudesta. Kestääkö rakkaus että sanotaan ei? Kestääkö se hölmöilyä tai välimatkaa? Kirja isästä ja pojasta auttaa kertomaan kuinka paljon toista rakastaa ja sopii erinomaisesti isänpäivälahjaksi.

Ninka Reittu: Sinä olet superrakas, Otava 2017

 

?c=18995&m=1031764&a=72228&r=&t=html - Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-ehdokkaat

(C) kansikuvat kustantajat

By Sari

kolmen pojan (2001, 2003, 2005) ja tyttären (2007) äiti. Tuore yrittäjä, rakastaa laadukasta lastenkulttuuria ja intoilee yhteiskunnallisista asioista.

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *