Laululaukku laulattaa

21/04/2010

laululaukku1-199x300.jpg

Törmäsin Laululaukkuun ensimmäisen kerran viime syksynä Tampereen Muksumessuilla Pumpkinin osastolla. Laululaukku näytti kivalta ja kiinnostavalta ja hypisteltävältä, mutta levyn laululaukku1kuunteleminen ei onnistunut. Kun Laululaukku kotiutui meille viimein, lapset levittivät heti kaikki pelikortit lattialle. Kaksivuotias nimesi tutut jutut, askarteluvimmainen eskarilainen innostui tyhjistä korteista: “Ai näihin saa itse piirtää? Ja voi pyyhkiä pois?” Nelivuotias kehitti oman “muistipelin”, jonka säännöt jäivät muille vähän hämärän peittoon, ja äiti kuunteli levyä.

Toisella kuuntelukierroksella pienimmätkin tapailivat jo sanoja, mutta mikään peliohjeista ei tuntunut olevan sopiva. Sadannen kuuntelukerran jälkeen yhtäkkiä muistui korttijoukko mieleen: “Niissä on näistä lauluista kuvia!” Siitä saakka korteista on etsitty lauluista tuttuja asioita, tai lauleskeltu kortin kuvasta mieleen pulpahtanutta laulua. Yritin rakennella myös sellaista BumtsiBum -tyylistä kisaa, jossa pitää laulaa kuvaan sopiva laulu tai arvata muutamaan kuvaan liittyvä laulu, mutta äidin kisa ei ainakaan ensimmäisellä kerralla aivan auennut. “Mikä BumtsiBum?” Lauloiko se Marco siinä? Eiks se oo nyt alkanut tanssia?” Onko Bumtsi-ajastakin  jo niiiin kauan?

Laululaukun peli-ideoista taustajoukot kertovat näin:

Laulupelien keskeisenä ideana on erilaisten kuvaobjektien ja laulunaiheiden yhdiste­lystä rakentuvat peliaktiviteetit sekä ennen kaikkea uuden sepittäminen kuvien pohjalta. Pe­leissä mm. kerätään kuunneltaviin tai laulettaviin lauluihin liittyviä kuvia ja jatketaan laulu­jen tarinoita, sepi­tetään omia pieniä lauluja, rakennetaan ja kuljetaan nopan avulla pitkin kuvakorteista muodostuvia pelipolkuja, kerätään laulaen erivärisiä kuvakortteja ja kek­si­tään kuvista yhdessä jatkotarinoita. Kuvakorttien kuva-aiheet on suunniteltu siten, että ne sopivat toisaalta Laululaukku-lastenlevyn lauluihin, mutta niitä on helppo yhdistellä myös useimpiin tuttui­hin lastenlauluihin. Yhteen lauluun voi liittää useam­pia kuva-aiheita ja yksi kuva-aihe voi liittyä useaan eri lauluun.

Pelien pedagogisena tavoitteena on kannustaa lasta tämän omasta maailmasta kumpuavien laulujen ja tarinoiden tuottamiseen sekä luoda on­nistumisen elämyksiä yhdessä laulami­­sen ja omien luovien tuotosten kautta. Lisäksi kuvan ja laulun yhdistely kehittää lapsen hahmo­tus- ja ongelmanratkaisukykyä.

laululaukku2

Laululaukku-orkesteri esiintyy Lapsi-messuilla viikonloppuna, ja siellä pääsee laukkua tutkimaan. Laulut ovat niin mieleenpainuvia, etten yhtään yllättyisi vaikka lapsenlapsiemme aikaan nämä olisivat jo kaikkien tuntemia klassikoita. Enkä muuten ole ainoa tätä mieltä, koska Yleisradio on alkanut levyn toiseksi tuottajaksi. Laululaukku on ensimmäinen Ylen studioilla kantanauhaksi tehty lastenmusiikkituotanto sitten 1980-luvun.

Puinen käsin tehty Laululaukku sisältää 72 värikästä laminoitua kuvakort­tia, Laululaukku-lastenlevyn, nopan ja 6 pelinappulaa, 8 piirrä itse -korttia sekä ohjeet vii­teen erilaiseen laulupeliin variaatioineen.

Jälleenmyyjät löytyvät TÄÄLTÄ

lau

PS: Huomatkaa ajankohtainen tuhkapilvimekko 🙂

By Sari

kolmen pojan (2001, 2003, 2005) ja tyttären (2007) äiti. Tuore yrittäjä, rakastaa laadukasta lastenkulttuuria ja intoilee yhteiskunnallisista asioista.

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *