Lukemista koululaisten vanhemmille

07/08/2014

keltikangasj-211x300.jpg

Olen aina uuden edessä tarttunut kirjaan, niin silloinkin, kun esikoiseni aloitti koulutiensä. Vaikka kuinka oli itse ollut niin oppilas kuin opettajakin, oli koululaisen äidin rooli uusi, ja mieleen nousi kysymyksiä. Ajattelin vinkata teillekin muutaman mukavan, hyödyllisen ja ajattelemisen aihetta antavan kouluaiheisen kirjan. Olisi mukava kuulla myös vinkkejä muihin aihetta käsitteleviin kirjoihin.

keltikangasjLiisa Keltikangas-Järvinen on Suomen temperamenttiguru ja hänen kirjansa Temperamentti ja koulumenestys (WSOY 2006) avaa monta koulumenestykseen liittyvää ongelmaa. Koulu on kodin jälkeen se tärkein kasvuympäristö ja jättää jälkensä ihmisen itsetuntoon, minäkuvaan ja käsitykseen itsestä oppijana ja osallistujana. Kuinka monta kertaa olet kuullut, että “mulla ei oo kielipäätä” tms., vaikka ongelma oli ehkä opettajassa, tai yhteensopimattomissa temperamenteissa.

Kirjassa käydään läpi erilaiset temperamenttityypit ja kerrotaan, miten lasta voi tarvittaessa tukea, jos koulussa on vaikeaa. Vaikka sisaruksilla on samanlainen perimä ja kasvuympäristö, vaikuttaa temperamentti paljon siihen, tuleeko koulusta kotiin onnellinen vai onneton lapsi, ja minkälainen todistus hänellä on laukussaan.

Janne_ViljamaaJanne Viljamaa on sosiaalipsykologi ja viiden lapsen isä. Hän kirjoittaa lahjakkuudesta suoraan ja helppotajuisesti tässä maassa, jossa lahjakkuus on toisaalta arvostettua, mutta myös piilossa pidettävää. Miten me vanhemmat suhtaudumme lapsemme lahjakkuuteen? Arastelemmeko tukea lapsen lahjakkuutta, ettei “se vaan ylpistyisi” vai pelkäämmekö, ettei kullanmurusemme ole ollenkaan lahjakas millään alalla? Miten siihen suhtaudutaan koulussa?

Tämän kirjan tärkein anti minulle oli hiljaisen ja ujon lapsen lahjakkuuden tunnistaminen ja tukeminen. Lahjakkuuden lajit olivat myös mielenkiintoista luettavaa.

Toinen Viljamaan erinomainen kirja on Mitä minä teen tämän lapsen kanssa? Haastavan lapsen kasvatus.

Janne Viljamaa: Tue lapsesi lahjakkuutta WSOY 2013, Mitä minä teen tämän lapsen kanssa WSOY 2009

Kouluun__Kirja_ekaluokkalaisen_vanhemmil_-_wsoy_fiJokaiselle ekaluokkalaisen vanhemmalle pitäisi antaa kouluuntutustumispäivänä Timo Parvelan ja Jari Sinkkosen kirja Kouluun! Ekaluokkalaisen vanhemmille. Kirja on lämminhenkinen mutta sisältää paljon tietoa koulun aloittamisesta ja ekaluokkalaisen elämästä.

Jari Sinkkonen ja Timo Parvela: Kouluun! WSOY 2011

 

By Sari

kolmen pojan (2001, 2003, 2005) ja tyttären (2007) äiti. Tuore yrittäjä, rakastaa laadukasta lastenkulttuuria ja intoilee yhteiskunnallisista asioista.

1 Comment

  1. Vastaa

    janne Viljamaa

    Kiitos, Sari kauniista sanoista, tviittasin eteenpäin.

    Viikonloppuja!

    janneviljamaa.com

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *