Luomupuuvillaa ja luomupuuvillaa

17/05/2009

bgluomuaio.jpg

Kun luomupuuvilla (tai ekologinen puuvilla) alkoi vallata vaatemarkkinoita pari vuotta sitten olin innoissani. Aiemmin luomupuuvilla oli tuttua vain muutamista harvoista lastenvaatteista ja yhtäkkiä sitä tapasi jos vaikka missä marketissa, markettihintaankin vielä.

Aika kummaa. Ensin luomuvaatteet olivat kalliimpia. Ymmärsin sen hyvin,ilman torjunta-aineita ja teholannotteita kasvatettu puuvilla kasvaa hitaasti verrattuna kemikaalein tuettuun kolleegaan. Satoa tulee harvemmin -> hinta nousee. Luomupuuvillan kerrottiin siksi kestävänkin niin hyvin, kun se saa kasvaa hitaasti ja kuidusta tulee vahvaa.

Miten sitten samaa saa yhtäkkiä tosi paljon  halvemmalla? Ja miksei koko maailman vaatteita heti paikalla aleta tuottaa ilman kemikaaleja, jos ihan näin vaan maailmakin nyt taas pelastuu. Vaatteet eivät näytä vähenevän yhtään, vaikka yhä useammassa roikkuu jonkinlainen, yleensä vihreä ja iloisen oloinen, logo. Joten kai sitä puuvillaa sitten riittää, vaikka se kasvaa hitaammin? Puuvillan tuotanto on kasvanut vuodesta 1979 noin 60%, vaikka viljelypinta-ala ei juurikaan ole muuttunut. Eli jos nyt heitetään elukkamyrkyt ja tehokasvattimet ongelmajätelaitoksen murheeksi ja annetaan kaiken puuvillan kasvaa itse, niin väheneekö puuvilla saman verran?

Pelkästään luomupuuvilla -merkintä ei kuitenkaan ihan aina takaa mitään. maailmanlaajuisesti on olemassa valtava määrä erilaisia sertifiointeja, jotka ehkä kertovat jotakin puuvillan tuotannosta. Mutta kuka niitä kaikkia voi ulkoa muistaa? Mistä ihmeestä sitten tietää, että luomupuuvilla on hyvää luomupuuvillaa eikä jotain puijauspuuvillaa? Tavallista puuvillaa ruiskutellaan myrkyillä jopa 24 kertaa vajaan puolen vuoden kasvukauden aikana, koska kaikenmaailman koppikset ovat muuntautuneet myrkkyjä kestäviksi monstereiksi. Yäk. Jos sellaisen pellon vieressä kasvatetaan “luomua”, jota ei ruiskutella, se saattaa kuitenkin yllättäen kasvaa ihan kivalla nopeudella. Sitähän voi sitten myydäkin katteiden kärsimättä vähän halvemalla?

Ennen kuin puuvillapellot muuttuvat puseroksi, tapahtuu monta asiaa. Joka välissä voi oikoa ja tehostaa kemikaaleilla, mutta luomupuuvillaan niitä ei tietenkään saisi sotkea. bgluomuaioJos vaatteen ostaa livekaupasta, on aika vaikea pelkän tuotelapun perusteella arvailla, onko luomupuuvilla kuinka luomusti tuotettua, tai vaikka kangas olisikin luomua, siihen on ehkä edullisemmalla myrkkyvärillä painettu joku mukava kuva. Henkilökunta saattaa osata auttaa, jos sellaista on. Nettikauppa yleensä kertoo sivuillaan vaatemerkeistään ja niiden tuotannosta, jos hintatitojen ja toimitusehtojen lisäksi jaksaa vielä infoa etsiä.

juttaMeille ensimmäiset luomupuuvillat saapuivat -yllätys yllätys- vaippoina. Sitten tulivat suloisen pehmeät kotimaiset Jutta-vaatteet. Kolmen käyttäjän jälkeen yöpuvun kangas oli väreiltään ja kuosiltaan uutta vastaava, vain ohueksi hiutunut. Jutta -vaatteilla ei ole sertifikaattia, mutta kotimainen merkki tuntuu luotettavalta ja käyttökokemus on hyvä.

coqenpate1Ranskalainen Coq en Pâte tuotetaan reilun kaupan säädösten mukaisesti ja sillä on SKAL (Sustainable Textile Certification) -sertifikaatti. Parin kuukauden käytön jälkeen kettupaita on pysynyt hyvin kuosissaan ja nypyttömänä. Paita on valmistettu Intiassa, ja jotkut lähteet huomauttavat, että ns. kolmansissa maissa kierretään säädöksiä kustannusten alentamiseksi. Paita ei kyllä ole mikään “muutaman euron vaate”, joista lähinnä varoitellaan.

Ruotsalaiset Duns -lastenvaatteet on valmistettu GOTS-sertifioidusta luomupuuvillasta reilun kaupan sääntöjen mukaisest. Intiassa. Dunsin kotisivuilta löytyy kuvakin (vanhentuneesta) sertifikaatista ja tietoa tuotannosta. Mutta eivätpä ole Dunsinkaan sulojaiset mitään halpisvaatteita.

du2du1du

Mistä siis voi luotettavasti tietää, kannattaako luomuversiosta maksaa tavallista vaatetta enemmän? Vai onko luomu vain markkinamiehen kikka hupsun äiti-ihmisen höynäyttämiseksi? Kukapa meistä ei tahtoisi lastaan myrkyiltä suojella. Minä aion edelleen ostaa ennemmin myrkkyvapaan vaihtoehdon, mutta yritän olla tarkkaavainen. Ehkä.

Kuvat ja lisätietoja: DUNS, Jutta, BumGenius, Coq en Pâte

By Sari

kolmen pojan (2001, 2003, 2005) ja tyttären (2007) äiti. Tuore yrittäjä, rakastaa laadukasta lastenkulttuuria ja intoilee yhteiskunnallisista asioista.

1 Comment

  1. Vastaa

    Tarja Castel

    Puuvillassa, niin teollisessa kuin luomussakin, on eroja. Kuten on olemassa sekä huono- että huippulaatuista teollista puuvillaa niin sama pätee myös luomupuuvillaan. Laatuun vaikuttavat viljelyolosuhteet ja -tapa sekä puuvillan valmistusprosessi. Esimerkiksi turkkilainen puuvilla on tunnettua hyvästä laadustaan riippumatta siitä, puhutaanko luomusta vai teollisesta tuotannosta. On myös selvää, että hyvälaatuinen puuvilla on kalliimpaa kuin huonolaatuinen, edelleen riippumatta siitä, puhutaanko luomusta vai ei. Olen samaa mieltä, että näiden asioiden kanssa kannattaa olla varovainen (ettei sorru huijaustuotteisiin)mutta kehoittaisin kuitenkin pitämään mielessä, että vaikka puuvillan viljelyyn käytetty alue kattaa ainoastaan 3% koko maailman viljellystä alasta, sen viljelyyn käytetään n.25% kaikista torjunta-aineista ja n.10% kaikista käyteyistä kemiallisista lannoitteista. Tässä on jo mielestäni kylliksi syytä suosia
    luomua. Samoin luomutuotanto pitää sisällään reiluuden: Kaikki luomutuotteet ympäri maailman tuotetaan reiluuden periaatteella, niin että toimijat sitoutuvat siihen, että toiminta on reilua maanviljelijöille, jalostajille, jakelijoille, kauppiaille ja kuluttajille (lue lisää: http://www.12syyta.fi). Sanoisin, että ellet henkilökohtaisesti tunne tuottajaa, kannattaa kysyä sertifikaattia. Samoin vaatemerkin tuotantoketjun tulisi olla 100% avointa ulkopuoliselle tarkastelulle. Ja vielä lopuksi: on totta, että Aasiassa (ja muuallakin) yrityksen sisäisiä tarkastajia vedetään kuus-nolla vääriä tulkkauksia yms. käyttäen mutta kansainvälisten organisaatioiden (niiden, jotka vastaavat tunnetuista sertifikaateista) tarkastuskäynnit ovat ammattimaisesti toteutettuja ja asiantuntevia. Reilu kauppa ja orgaaninen tuotanto ihan oikeasti parantavat oikeiden ihmisten elämää jokaisena päivänä: tositarinoita voi lueskella ainakin reilun kaupan ja MADE-BY :n (www.made-by.nl) sivuilta.

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *