Mietteitä kestoilun aloittamisesta

20/04/2009

img_0614-1024x768.jpg

Kestovaipat. Kiva idea, mutta ei oo mun juttu. Kuulostaako tutulta? Näin ajattelin kahden ensimmäisen lapsen kohdalla ja vielä silloinkin kun kolmas lapsemme syntyi. Myönnän, olin ennakkoluuloinen ja kestoilu aiheutti lähinnä mielikuvan pulleasta vauvasta ja ainaisesta pissanhajusta pyykkikorissa. Sen verran kiinnostus kestovaippoihin heräsi taaperomme ollessa noin puolivuotias, että uskaltauduin hieman kurkistamaan kestovaippamaailmaan netin välityksellä. Melkoinen vaippaviidakko olikin edessä. Kuorivaipat, taskuvaipat, sisävaipat, lisäimut ja aio-vaipat, tsi-vaipat ja lukuisat muut termit vilisi vaan tietokoneen näytöllä. Tähän kun lisäsi vielä eri vaippamerkit ja -valmistajat, niin melkein otin takapakkia heti alkuunsa. Rohkeasti ostin kuitenkin muutaman Fuzzi bunz-vaipan ja kokeiltiin kestoilua.Parin kuukauden kokeiluksi se oman saamattomuuden vuoksi jäikin, mutta ennakkoluuloni se sai karisemaan.  Eipä nuo nykyajan kestovaipat lapsesta juuri sen pulleampaa tee kuin kertakäyttövaipat eikä meillä vessassakaan haissut pissa, kun vaippoja oikein huolsi. Lisäksi positiivisena asiana jäi mieleen se, että vaippojen jälleenmyyntiarvo oli erinomainen.

Avoimin mielin lähden siis aloittamaan kestoilua vauvelin kanssa. Sanasto alkaa  jo hahmottua ja vaippoja on käytetty pesukoneessa muutaman kerran niiden imukyvyn parantamiseksi. Pyykinpesussa meillä käytetään nestemäistä Erisania, joten sillä pestään myös kestovaipat.

Alkuun ajattelin vain päiväkestoilla. Ensin yritetään löytää vauvelille paras mahdollinen vaippa imuineen. Sitten kun päivällä kestoilu sujuu ongelmitta, alan miettimään yökestoilua. Stressiä en kuitenkaan aio kestoilusta itselleni ottaa. Jos välillä käytän kertokäyttövaippoja, niin teen sen ilman omantunnontuskia. Tottakai tavoitteena on, että pakettillinen kertakäyttövaippoja kestäisi mahdollisimman pitkään… Noin viikon ajan kestovaippoja pikkumiehen kanssa kokeilleena kerron teille sen enempää kaunistelematta, että reunavuotoja on tullut. Erityisesti pitkiltä 3-4 tunnin päiväunilta ei vielä ole herätty vaatteet kuivana, mutta alkuhan onkin opettelua ja sopivan yhdistelmän etsimistä jokaiseen tilanteeseen, vai mitä sanoo kokeneet kestoilijat? Enkä aio luovuttaa. Jokainen vaippa, jonka heitän roskiksen sijaan pyykkiämpäriin tekee niin hyvän mielen, että kannattaa jatkaa. Kokeilkaa muutkin!

Meidän vaippapyykki pyörii parhaillaan koneessa, mutta loppuviikosta lisää kestoiluajatuksia, oikein vaipan etsimistä ja tietysti niitä vaippakuvia.

Tässä meidän pulleaposkinen kestovaippakoululainen.
Tässä meidän pulleaposkinen kestovaippakoululainen.

P.S Hieman “huvittuneena” lueskelin aikoinaan netistä äitien ihasteluja uusista vaippakuoseista ja malleista. Ajattelin, että vaipat on vaippoja ja kuosilla ei oo väliä. No, arvatkaapas mihin parina iltana olen saanut useamman tunnin kulumaan? Niiden ihanien kuosien ja villahousujen ihasteluun… Kyllä tähän voi hurahtaa!

8 Comments

 1. Vastaa

  marjuli

  Nuo ekat kuukaudet on vaikempia, kuten tuohon edelliseen jo kommentoin, silloin tulee eniten ohivuotoja! Käsittääkseni paras vastasyntyneet vaippa olisi taiteltu harso jonka päällä villikset, koska sen harson saa taiteltua niin hyvin ohuen ohuiden reisien ympärille.

  Itse tosin en koskaan jaksanut harsoja opetella taittelemaan ja aika hyvin pitivät myös sisävaipat joiden päällä villikset. Siitä tulee kyllä muhkea paketti, mutta ohuilla villahousumalleilla ja tekokkailla mutta ohuilla imuilla saa pyllyä pienemmäksi jos se häiritsee 🙂 Villahousuja on nykyään todella kauniita ja myös melko ohuita, niiden parasta antia on hengittävyys ja kosteuden sietokyky. Jos villahousuissa on edes muutaman sentin pituiset lahkeet, se estää jo ihan kivasti ihan pienet ohivuodot.

  Taskuvaipat olivat mielestäni parhaimpia sitten, kun reidet kunnolla paksuuntuivat, noin 3-4kk iästä alkaen. Sitä ennen meillä ainakin oli se falskaamisen vaara reisien kohdalta. Paitsi jos vaipoissa on vuotosuojat (ne sellaiset, mitkä kertiksissäkin).

  Minun neuvoni on, ettei kannata luovuttaa vielä ekojen kuukausien jälkeen. Ne ovat sitä haastavinta aikaa, siitä se vain helpottuu 🙂 Eikä kannata todellakaan stressata, se vie vaan mielenkiinnon koko hommalta!

 2. Vastaa

  Marika

  marjuli, loistavia vinkkejä tuli sinulta, iso kiitos! Itsekin hehkuttelin kuinka meillä ei vaipat ole falskanneet, ja jopas juuri oli body ja housut ihanassa maitokakassa.. Mutta niinhän sitä välillä käy kertistenkin kanssa, ja hienoa kuulla että tämä alku on haastavinta.

  Heini näyttelikin meilitse ihania villiksiä. Jestas, kun niistä osataan tehdä nättejä! Täytyykin niitä päästä kokeilemaan.

 3. Vastaa

  M--K

  Samoin suosittelen villahousuja. Ruskovillan pöksyt bonuksena muiden vaippojen päälle, ja ohivuodoilta vältyttiin pisimilläkin vaihtoväleillä. Näistä olisi apua kertistenkin käyttäjille, jos ohivuodot vaivaavat.

 4. Vastaa

  matomatal@

  Täällä myös yksi vaippojen kuoseihin hurahtanut, ja käyttäjä vielä vatsassa varmaankin kuukauden päivät:D Meillä kaksi ekaa lasta ovat olleet täysin kertakäyttövaipoissa, mutta tämän kolmannen kohdalla tulee muutos asiantilaan! Olenkin tässä muutaman päivän surffaillut ahkerasti aiheeseen liityvillä sivuilla ja tehnyt ekat tilauksenikin, osan uutena ja osan Huutiksesta (tosin taisivat kaikki sieltä tilatutukin olla uusia…no anyway:) Tulossa on muutama sisävaippa, muutama kuori, muutama tasku ja muutamat villikset. Ja bambuimua. Muuten olen ajatellut aloittaa harsoilla, kun tuo imuviidakko on vielä niin kovin tiheä…Kuoret ja taskut ja pulit ja aiot alkaa pikkuhiljaa avautua ja luulen olevani edes jonkin verran kärryillä kuinka niitä tulee käyttää, mutta imujen suhteen olen vielä ihan pihalla. Siksipä ajattelinkin alkuun kokeilla kuinka harsot toimivat, niitä meille on nimittäin siunaantunut vähintäänkin puolen Ikea-kassin verran. Ja ilmeisesti kannattaa vain rohkeasti lähteä kokeilemaan mikä imu on sitten aikanaan omalle vauvalle paras, mutta siitä huolimatta otan kyllä mielelläni vastaan kokeneempien vinkkejä ja suosituksia aiheesta; harso, bambu, frotee, flanelli, joku muu mikä???

 5. Vastaa

  marjuli

  Imuviidakko on kyllä melkoinen, mutta pääasiassahan ne ovat kaikki ihan hyviä. Materiaalin valinta on aivan mielipidekysymys ja usein myös lompakon paksuudesta kiinni 😉

  Harso, etenkin paljon käytetty harso on loistava vaipan sisällä imuna tai toki ihan pelkästään vaippana (jolloin voi myös laittaa toisesta harsosta sen imun siihen pyllyä vasten ja toisen harson taitella vaipaksi). Harsothan kuivuukin niin nopeesti, että niitä kannattaa kyllä käyttää! Ihan perus äp-harsot eivät ole parhaimpia vaippailussa, imukykyisempiäkin löytyy (MAM-harsot, Ruskovillan harsot, muistaakseni myös Popolini-harsot), mutta jos niitä on valmiina, niin kannattaa ehdottomasti ensin kokeilla, josko pelittäisivät hyvin 🙂

  Bambu on yksi pehmeimmistä imumateriaaleista, ei kovetu nin helposti narukuivauksessakaan. Se on myös tosi imukykyinen, mutta aika hintava.

  Froteeta kannattaa käyttää hyväksi, jos on vanhoja imukykyisiä pyyhkeitä uhrattavaksi, niin niitä kun laittaa pari kerrosta päällekkäin ja hurauttaa saumurilla vaikkapa tiimalasin muotoisia, niin hyvin toimivat! Näitä meillä käytettiin pitkään ja ei maksanut mitään. Itse suosin pyyhkeen paksuudesta riippuen 2-3- kerroksisia ja näitä laitoin vauvan koosta riippuen 1-2- vaipan imuksi.

  Flaneli imee myös, mutta sitä tarvitaan aika monta kerrosta eikä ole kaikkein nopein kuivumaankaan. Tästä mulla ei ole kokemusta kuin vaipan sisäpintana eli siinä, mikä tulee vauvan ihoa vasten. On kyllä todella pehmeä, mutta myös märkä kastuessaan. Ei siis kuulu niihin, jotka pitävät ihon kuivana. Tosin imuna käytettäessä sillä ei ole väliä ja kaikki imuthan jäävät kosteaksi tottakai. Vaipan sisäpinta ei jää kosteaksi pissan tultua ainakaan jos siinä on esim. fleece, kuivaliinakangas, polyestermokka.

  Hamppu on kans yksi imumateriaali, mutta olen käsittänyt, että kovettuu aika helposti jos narulla kuivaa. Silti tosi imukykyinen.

  Jotkut myös käyttävät villaimuja eli kutovat hahtuvasta. Itse en ole kokeillut, mutta kuulemma toimivat hyvin.

  Mikrokuitu on imuna loistava, mutta kallis. Esim. Fuzzi-vaippojen imut ovat mikrokuitua ja ne ovat hyvin tehokkaita ja silti aika kapeita. Tämä on yksi materiaali mitä kannattaa suosia, jos vaipan paksuus häiritsee.

  Meillä suurin osa imuista oli tehny vanhoista froteepyyhkeistä ja hyvin imi! Imuviidakossa ei kannata stressata, eikä kaikkea tarvitse kokeilla jos itselle löytyy se hyvä. Bambut ja hamput ovat vähän niinkuin sitä varten, että kun ovat hiukan tehokkaampia kuin vaikkapa frotee, niin pärjää ohuemmilla imuilla / tulee pienempi pylly 😀

  Mutta imu kuin imu, kokeilemalla se selviää mikä on itselle paras.

 6. Vastaa

  marjuli

  Villiksistä vielä, niitä saa esimerkiksi aivan tavallisten legginsien näköisinä ja lähes saman paksuisina! Vaikkapa Babyidean ManyMonts tekee HH wool longies ja HH wool shorties housuja kauniissa väreissä ja niitä voi pitää aivan housujen tilalta 🙂 (esim. täällä voi katsella kuvia väreistä ja mallista http://www.potito.fi/wool-longies-p-855.html)

  Ja nettihän on pullollaan lukuisia kauniita villahousuja. Vinkiksi sanoisin, että kannattaa suisia sellaisia, joissa on korkea vyötärö. Tässäpä vielä linkki aivan huippuhyvään, kauniiseen ja helppoon villahousumalliin, jos itse haluaa tehdä. Tai vaikka mummolla sormet syyhyävät 😉
  http://www.ullaneule.net/0108/ohjeet_villapopat.html

 7. Vastaa

  milla

  Meillä sujui kestoilun aloitus kyllä todella kivuttomasti. Samoilla fiiliksillä aloitin kuin sinäkin ja kun minkäänlaisia vahinkoja ei sattunut niin kyllä meillä jos reilu viikon ikäisen kanssa jo täys kestoiltiin.
  Ja KYLLÄ kuoseihin voi hurahtaa, vaikka nykyään ompelen suurimman osan vaipoista itse niin joskus on pakko tuhlata ostovaippoihin ihan vain kuosejen takia, toki kankaitakin löytyy ihanissa kuoseissa!

 8. Vastaa

  Purple

  Meillä aloitettiin esikoisen kanssa harsoilla ja pul-kuorilla noin kuukauden iässä. Käytössä oli ihan “tavalliset” harsot, joiden kanssa en kestänyt, kun eivät imeneet tarpeeksi. Siihen sitten päätin kokeilla lisätä lisäimuja froteesta, hampusta ja bambusta. Ajan myötä muut unohtuivat, mutta bambu jäi juurikin sen pehmeyden takia. Siinä missä frotee ja hamppu kovettuivat, bambu jaksoi (ja jaksaa vielä toisenkin lapsen kohdalla) pysyä kivan tuntuisena. Nykyään meidän kuopus vaipatetaan sisävaippa-kuorivaippa -yhdistelmällä tai taskuvaipoilla.

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *