Minityylin Kestovaippakoulu: Kestoilun aloitus vastasyntyneen kanssa

23/01/2010

kestovaippakuva-300x225.jpg

kestovaippakuvaMeillä on nyt kuukauden päivät opeteltu lapsiperhe-elämää ja lähes yhtä kauan myös kestovaippailtu.

Alku aina hankalaa, niin myös kestovaippaillessa. Pieni sinappitehtailijamme järjesti heti ensimmäisenä yönä yllätyksen tehtailemalla koko viiden villahousun varastomme pyykkiin. Aloin jo epäillä seuraavana päivänä nyrkkipyykätessäni ja lanoliinikäsittelyjä tehdessäni, että noinkohan jaksan puuhaa kovin pitkään. Onneksi ensimmäinen yö on jäänyt poikkeukseksi ja sittemmin villahousuja on tarvinnut peseskellä harvakseltaan ja pöksyjen määräkin on ollut aivan riittävä.

Olen käyttänyt neidillä etupäässä sisävaippoja ja villahousuja kuorina öin ja päivin. Pikkuinen ei vielä niin kovasti liikuskele, että villikset tuntuisivat liian kookkaalta paketilta. Retkeillessänne olen pakannut mukaan vaihtovaipoiksi all-in-one vaippoja. Joskin ne meillä ovat kaikki s- tai yhdenkoon vaippoja ja siksi vielä himpun reiluja. Neitimme on kuin onkin sen verran hoikkalainen, että new born on yhä sopivin koko. Rimppakinttua pukiessa olen joutunut toteamaan ”portaattoman” kiinnityksen käytännöllisyyden verrattuna neppareihin, joita etukäteen ajattelin mukavammiksi.

kv vkvkv2

Alkuun pelkkä sisävaippa (kuoren kera tietysti) oli aivan riittävä. Nyt ainakin ulkoiluja ja pidempiä unia varten tarvitaan jo vähän lisää imua ja yöksi puen paksumpia yövaippoja. Lisäimuina olen käyttänyt Nallevaippojen taittoimuja ja BumGeniuksen mikrokuituimuja. Molemmat ovat toimineet hyvin. Nallen luonnonkuituiset tuntuvat mukavammilta ja suosin niitä siksi, mikrokuituisten puolesta taasen puhuu niiden nopea kuivumisaika.

Tähän mennessä olen oppinut arvostamaan vaipoissa seuraavia ominaisuuksia; röyhelöt lahkeensuissa, tarrakiinnitteisissä vaipoissa pesua varten tarrojen vastakiinnikkeet ja kuivumista nopeuttavat avautuvat läpät sekä miellyttävät pehmeät materiaalit. Etukäteen hankkimani Nalle Nöttöset ja Pehmo-Nallet sekä Eemukan Neelukat ovat kaikki osoittautuneet oikein hyviksi ja toimiviksi vaipoiksi. Muut vaipat odottavat vielä vuoroaan. Yöllä olen käyttänyt KVK:n Sleepy-vaippaa ja Uni-Nallea. Olen ollut oikein tyytyväinen molempiin. Sleepy saa erityiskehut pitkäksi avautuvasta läpästään, joka kuivuu nopeahkosti, mutta tarjoaa riittävästi imutehoa pitkillekin unille.

kv1

Kaiken kaikkiaan vaippatouhuun on tullut jo mukavasti rutiinia ja se ei tunnu mitenkään työläältä. Pikkuneitikin on vaikuttanut aivan tyytyväiseltä, ja hänen ihonsa on pysynyt oikein hyvänä.

Vaan, miten ihmeessä te saatte ne keltaiset tahrat pois vaipoista? Kokeilin alkuun riisipaperia, mutta minusta tuntui, että se aiheutti ohivuotoja ja jätin sen kokeilun lyhyeen. Nyt aseeni värjäytymiin on sappisaippuapalat. Olisiko kellään vinkata oikotietä onneen?

Kyselee kestovaippakoulun innokas oppilas Milla

10 Comments

 1. Vastaa

  Miisku

  Ne sinappikakkatahrat katoavat kun ahkerasti toimit näin: huuhtele kakka tuoreeltaan lavuaariin tai pönttöön, saippuoi märän vaipan tahra sappisaippualla ( tiedäthän että tätä saippuaa saa myös nestemäisenä 😉 ) , hinkkaa vaipan sisäkangasta ahkerasti sillailla itseään vasten ( äh, en osaa selittää, ymmärtänet ) ja sitten huuhtele ja rutista enemmät vedet pois. Tämän jälkeen kun aikanaan peset vaipat, käytä esihuuhtelua, pesua 60 asteessa ja lisähuuhtelua. Jos silti jää tahroja, voin lohdutuksena sanoa että ne haalistuvat aikanaan eikä tahraisuus haittaa ollenkaan vaipan käyttöä tai imukykyä. Paljon hauskoja kestovaippahetkiä !!!
  Lisätietoa löytyy vaikkapa : http://www.kestovaippainfo.fi/keskustelu/viewforum.php?f=38

 2. Vastaa

  Meli

  Aurinko vaalentaa, ainakin sitten kun voi kuivata ulkona.

 3. Vastaa

  emppu

  Ja pesujen myötä ne tuppaa haalistumaan useasti niin ettei parin pesun jälkeen edes huomaa mitään. Itse en tahrojen hinkkaamisesta ottanut stressiä, toki huuhtelin ennen koneeseen laittoa, mutta muuten annoin pesukertojen hoitaa tehtävänsä. 🙂

 4. Vastaa

  Laura S

  Meillä pysyi kestovaipat siisteinä, kun huuhtelin vaipan heti vessanpönttöön käsisuihkulla kovalla paineella ja melko kuumalla vedellä: painepesuri tekniikka toimi meillä hyvin (ei tosin kovin ympäristöystävällistä, kun vettä kuluu, mutta eihän tätä joka vaipalle tarvitse tehdä). Samat pesuohjeet kuin Miiskulla ja kesällä auringossa kuivatus ihan ehdoton juttu 🙂

 5. Vastaa

  Sari

  Riisipaperin kokoinen pala harsoa auttaa myös. Sinappi tarttuu siihen eikä leviä vaippaan (tai ainakin leviää vähemmän…) ja harsopalat valkenevat kevät auringossa vajaassa tunnissa.

 6. Vastaa

  Salla

  sappisaippua ja kuivaliinat, siinä on alun salaisuus.. ja aurinko, kunhan se alkaa paistamaan! siis vaippojen kuivausta auringossa, sillä on sama teho myös porkkanatahraisiin vauvanvaatteisiin =)

 7. Vastaa

  Sanna

  Minä vannon myös käsisuihkun ja sappisaippuan nimiin. Käsisuihkusta tulee vettä sen verran kovalla paineella, että usein kakkatahrat lähtivät jo sillä. Ja joka pesussa ne haalenevat lisää, jos niitä ylipäätään jää. Ja tosiaan, aurinko auttaisi moniin tahroihin, jos sitä joskus näkyisi…

 8. Vastaa

  Mari

  Meillä riittää pikaisen käsihuuhtomiksen lisäksi pesukoneella pestessä esipesun käyttö.

 9. Vastaa

  Miikkis

  Sappisaippuaa ei kannata huuhdella heti pois, vaan antaa entsyymien vaikuttaa vaikkapa yön yli.

 10. Vastaa

  Anna

  Meillä ei sinappeja edes huuhdeltu vaipoista (annoin koneen hoitaa sen homman esihuuhteluohjelmalla). TAhroja jäi välillä, mutta parin pesun jälkeen yleensä poissa nekin. Ja aurinko kesällä hoiti loput. En siis stressaisi liikaa tahroista. Kyllä ne ajan kanssa lähtee – viimeistään kesän tullessa.

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *