Mitä tapahtuu Kivat -tehtaassa?

21/04/2017

Kivat tehdas 11 - Mitä tapahtuu Kivat -tehtaassa?

Kivat on meille kaikille vanhemmille tuttu merkki, mutta mitä me siitä oikeasti tiedämme? Villahaalarit ja myssyt, ne istuvammat lapaset tottakai, mutta me halusimme tietää vähän enemmän ja lähdimme kylään Tampereelle.

Tarina merkin takana

Merkin tarina alkaa aika samalla tavalla, kuin moni muukin menestyneen lastenvaatemerkin takana. Oli allerginen lapsi, jolle ei löytynyt sormikkaita, äiti, joka teki ne itse, ja yrittäjäsieluinen isä, joka ymmärsi puutteen markkinoilla ja tarttui toimeen. Nyt perheen silloinen pikkupoika Janne Puskala työskentelee yrityksessä, aivan kuten siskonsa Krista ja Katrikin. Mies kaiken takana, Jukka Puskala, nauraa epäilevänsä, että jälkipolvi siirtää hänen työpöytänsä nurkkaan tai että jonakin päivänä avain ei sovi lukkoon, mutta myöntää jo hieman siirtyneensä vapaalle, kuten perheen äiti Aulikin. Hieman.

Yrittäjäperhe työllistää lisäksi parikymmentä henkeä ja Pirkanmaalaisia ompelijoita. Ruuhka-aikoina haetaan apua muualtakin, eikä koskaan ole jouduttu lomauttamaan ketään.

-Tämä suuri perhe täällä toimii yhdessä ja me olemme vastuussa siitä, että työtä riittää tehtaassa, kertoo Katri Halme.

Hyvä henki tuntuu toimivan myös toisinpäin. Kysyin, mitä tapahtuu, jos valtavia neulekoneita käyttävät ja taitavasti operoivat herrat ovat yhtäaikaa sairaana. Krista ja Katri hämmentyvät. Ei sellaista ole koskaan tapahtunut.

Laadukkaat ja luonnonmukaiset materiaalit

Ihanan värikkäät ja suuret lankarullat pilkistävät säntillisiin riveihin järjestetyistä pahvilaatikoista. Kivat -tuotteissa käytetty lanka on eurooppalaista ja peräisin jo vuosikymmeniä toimineilta luotettavilta valmistajilta. Lanka muuttuu täällä neuloksiksi, joista puuvillaneulos värjätään ja pestään Tampereen lähettyvillä, ja puhtaat kemikaalittomat neulospakat palaavat tehtaalle odottamaan leikkuuta.

Tiedättekö sen hajun, joka on uudessa vaatteessa tai tekstiilissä? Täällä sitä ei ole, eikä mitään muutakaan tuoksua, ei vaikka hajuja inhoava tyttö haistelee neulospakkoja läheltä. Tekstiileissä ei tarvita torjunta-, palonesto-, tai homeenestoaineita, kun ne tehdään lähellä, eikä kuljetukseen kulu aikaa.

Kivat -merinovilla on mulesingvapaata ja puuvilla laadukasta luomupuuvillaa, josta tiedetään alkuperä ja kasvatusolosuhteet. Hyvä puuvilla on kestävää ja pitkäkuituista, huono epätasaista ja helposti nyppyistä. Hyvä luomupuuvilla on myös moninkertaisesti kalliimpaa kuin kemikaalein kasvatettu.

-Jos väitetään muutaman euron vaatteen olevan luomupuuvillaa, on jotain vialla, sanoo suunnittelusta vastaava Katri.

Tehtaassa on monenlaisia koneita ja työvaiheita

Yksi koneista sylkee nauhaa valtavalla vauhdilla, toisesta tippuu lapasia. Se tekee ne itse(!), mutta viimeistelyyn tarvitaan ihmistä. Ihmisiä löytyykin valoisan salin suurten pöytien ääreltä.

Leikkuukone näyttää todella vaaralliselta, eikä kokenutkaan leikkaaja käytä sitä ilman haarniskaa muistuttavia turvahanskoja. Tässä ei ahnehdita liian montaa kangasta päällekkäin, koska silloin leikkuujäljestä voi tulla vino, ja saumat alkavat kiertää.

Toisesa pöydässä suloiset tupsut kiinnitetään pipoon. Ihmiskäsin, jokaikinen, ja kunnolla. Vahva kiinnityslanka ei katkea, vaikka kuinka kiskoo.

Tuolla tikataan pipoihin kiinni tähtiä. Tässä voisi oikaista, jos ei vaihdettaisi lankaa värin mukaan vaan antaisi mennä samalla harmaalla vaan. Sitähän näkyykin päälle tosi vähän. Mutta ei oikaista. Ompelulangat vaihtuvat aina oikeanvärisiksi. Suurpiirteistä kotiompelijaa huokaisuttaa. Hirveä homma vaihtaa langat noin isoon koneeseen.

Kivat -myssyyn tarvitaan siis ensin tuo villaneulos, joka neulotaan tuolla, sitten vuoripuuvilla syntyy tuolla pyöreällä koneella. Villa höyrytetään, jotta se ei enää ompelun jälkeen muuttaisi muotoaan. Puuvilla pestään. Sitten leikataan osat ja kiinnitetään korvallisille tuulisuojat tai lämmin vanu vielä, saumat ommellaan, ja kiinnitetään samalla pesuohje, sitten tupsut ja heijastin. Mitähän unohtui vielä? Tämä kaikki tapahtuu Pirkanmaalla ja sitten pipot lähtevät kauppoihin, vientiin ympäri maailmaa suurin osa. Me näemme ne valmiina kaupassa, emmekä tiedä, kuinka monen ihmisen ammattitaito sen valmistamiseksi tarvittiin.

 

kivat tehdas 1 - Mitä tapahtuu Kivat -tehtaassa? kivat tehdas 2 - Mitä tapahtuu Kivat -tehtaassa? kivat tehdas 3 - Mitä tapahtuu Kivat -tehtaassa? kivat tehdas 4 - Mitä tapahtuu Kivat -tehtaassa? kivat tehdas 5 - Mitä tapahtuu Kivat -tehtaassa? kivat tehdas 6 - Mitä tapahtuu Kivat -tehtaassa? Kivat tehdas 7 - Mitä tapahtuu Kivat -tehtaassa? Kivat tehdas 8 - Mitä tapahtuu Kivat -tehtaassa? Kivat tehdas 9 - Mitä tapahtuu Kivat -tehtaassa? Kivat tehdas 10 - Mitä tapahtuu Kivat -tehtaassa? Kivat tehdas 12 - Mitä tapahtuu Kivat -tehtaassa?

Kivat Jukka Puskala - Mitä tapahtuu Kivat -tehtaassa?

Kaupallinen yhteistyö Kivat /Agtuvi Ky

Ps. Ylin kuva on ensi talvea

By Sari

kolmen pojan (2001, 2003, 2005) ja tyttären (2007) äiti. Tuore yrittäjä, rakastaa laadukasta lastenkulttuuria ja intoilee yhteiskunnallisista asioista.

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *