Päiväkodista kouluun -mitä lapsi tarvitsee?

04/08/2017

kouluun - Päiväkodista kouluun -mitä lapsi tarvitsee?

Kun päiväkotielämä alkaa, tarvitsee muistaa monta asiaa ja hankkia lapselle tavaroita ja vaatteita, joille ei välttämättä aiemmin ole ollut tarvetta. Minityylissä päiväkodin aloituksesta kirjoitti viimeksi Laura. Täällä on myös perinteinen Minityylin muistilista päiväkodin aloittaville.

Mutta entä koululaiset? Kurahousuja ei käytetä, eikä päivälevolle ehditä. Mitä siis reppuun?

Penaali kyniä ja kumia varten. Koulusta saa kynän ja kumin, mutta nykyisten määrärahojen aikana monessa koulussa vain yhdet syksyllä ja yhdet keväällä, eivätkä nekään aivan parasta laatua. Kokemuksesta voin kertoa, että muutaman viikon jälkeen tytöillä on usein erilaisia kyniä, kumeja, tarroja, muistilappuja ja muita tarvikkeita vaikka koko luokan käyttöön ja pojilla joku onneton kynänysä repun pohjalla irrallaan ja kumi palasina ympäriinsä. Myös poikkeuksia on, mutta me poikien äidit voimme välillä vaivihkaa tarkistaa tilanteen ja täydentää varastoa, jos tarvitsee. Osa lapsista kantaa penaalia mukana repussa, osalla se on aina pulpetissa ja kotona toiset tarvikkeet. Saatavilla on myös vähän paksumpia kyniä, sekä kolmionmuotoisia lyijykyniä, jotka helpottavat oikean kynäotteen löytymistä, jos se on hankalaa. Hyviä välineitä voi tilata esim. Tevellasta.

Pitkätukkaisille pompuloita ja harja, huulirasva voi olla toiselle tarpeellinen, nenäliinapaketti joskus jokaiselle. Vaihtosukat! Niitä kaivataan koulussakin usein, kun välituntileikissä on jalat kastuneet. Jumppavaatteet tarvitaan myös ja ne voivat olla koulussa pussissa. Pieni pyyhe on tarpeellinen. Joillekin luokille opetetaan pesulla käyminen liikan jälkeen heti ekalla, joillekin myöhemmin tai ei ollenkaan.

popsukat - Päiväkodista kouluun -mitä lapsi tarvitsee?

kuva: Polarn O. Pyret

Kun viileämmät päivät saapuvat, on taas tarvetta käsineille ja pipolle. Varahanskat on hyvä olla.

Ikiomat kotiavaimet, jos lapsi tulee koulusta kotiin ennen muita. Aina parempi, jos ne saa helpolla klipsillä kiinni vaikka repun sisäpuolelle ja löytyvät helposti.

Kännykkä, jos lapsi sitä tarvitsee. Vinkit ensimmäisen puhelimen hankintaan täältä.

Sisäkengät, crocsit tai muut helpot. Moni tyttö valitsee nykyään balleriinat. Sisäkenkiä tarvitaan kahdesta syystä. Osassa kouluista on käytössä kengättömyys, jolloin kengät riisutaan heti ulko-ovella lian ja pölyn leviämisen välttämiseksi ja melun vähentämiseksi (ja siivouksessa säästämiseksi). Joissakin taas kengät riisutaan vasta luokan edessä ja lattialle kertyy hiekkaa ja vettä.

hopea ballerina sisatossu kuva2 orig - Päiväkodista kouluun -mitä lapsi tarvitsee?
Bisgaardin ballerinamalliset sisätossut saa PikkuJalat-kaupasta

Siinä tavarat, mutta entä se muu? Itseluottamus, oppimisen ilo ja taito toimia oikein uusissa tilanteissa, kun aikuisia on valvomassa kaikkea paljon vähemmän kuin päiväkodissa? Älä huoli. Olet vanhempana rakentanut hyvää perustaa lapsen koulutielle joka ikisenä päivänä koko lapsen elämän ajan. Päiväkodissa, kerhossa tai puistossa lapsi on oppinut sosiaalisten suhteiden saloja ja paljon muuta. Ne pienet pärjäävät kyllä, koska koulussa opettajat omistautuvat heille ja monet isommat oppilaatkin innoissaan auttavat ja opastavat uusia ykkösiä ihan pyytämättä. Ja ensimmäisillä luokilla opettajalle raportoidaan kaikki. Siis aivan kaikki ja myös niiden puolesta, jotka eivät mielellään puhu luokassa.

Ope, välkällä Papu vähän kaatui mut sitä ei sattunut! Ope, mulla on uus kynä ja Niilalla on kans! Ope, mun kengännauhassa on roska! Ope, mee auttaan Omppua naulakoille kun me ei osattu! Ope, mun sukassa on reikä! Ope, toi katsoo väärään suuntaan! Ope, eilen meidän isin auton päälle kakkas lintu! Ope, naapuriluokan se yks poika tönäs Allua portaissa! Ope, Lulun tukkaan tarttui heiniä! Ope, Hessun perunassa on jotain outoo!

 

 

By Sari

kolmen pojan (2001, 2003, 2005) ja tyttären (2007) äiti. Tuore yrittäjä, rakastaa laadukasta lastenkulttuuria ja intoilee yhteiskunnallisista asioista.

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *