Pakkasta ja ulkovaatekriisejä

22/01/2016

P1170467 - Pakkasta ja ulkovaatekriisejä

Törmäsin Facessa linkkiin Huono äiti -sivuston vierailijan, päiväkoti-ihmisen, avautumiseen aiheesta pakkaset ja lapsen pukeminen. Hän oli huomannut, että lapsilla ei ole nykyään tarpeeksi lämpimiä vaatteita, vaan kalliita mutta kylmiä merkkivaatteita ja säähän sopimattomia asusteita. Puuttumatta sen enempää siihen, että liikkeelle lähdettiin Audi-kärjellä, jäin miettimään tätä ikuisuusongelmaa.

palelee

Onko kallis vaate aina käyttöominaisuuksiltaan huono? Minun kokemusteni perusteella useimmiten ei, mutta joskus kyllä. En osaa tällä hetkellä nimetä yhtään Suomessa myytävää talvihaalarimerkkiä, joka olisi sekä kallis että kylmä, mutta voin olla tässä tietämätön. Toisaalta minulla on kokemusta myös halvoista (alle 60e) haalareista, eikä niistäkään nyt mieleeni palaa yksikään erityisen kylmänä tai lämpimänä, laadultaan kauheita kyllä oli. Kalliskaan haalari ei tietenkään ole enää lämmin, jos se on ollut jo monella käyttäjällä ja pesty tosi monta kertaa.

Päiväkodissa palelevilla lapsilla suurin ongelma ei minusta koskaan ollut se ulkovaate, vaan ne sisävaatteet tai niiden puute. Taapero ei tarkene sisävaatteissa ja äitiyspakkauksen haalarissa, eikä rauhallinen isompi lapsi sukkahousuissa, paidassa ja kalliissa merkkihaalarissa.

Miksi niitä välikerroksia ei sitten ole? Osa vanhemmista ei ihan oikeasti osaa arvioida lapsen tarvitsemien vaatteiden määrää, jos kotona ei ole tapana ulkoilla ja itse liikkuu autolla. Osa unohtaa ne kotiin, kun ne riisutaan kotiin tullessa. Päiväkodissa on onneksi usein lainavaatteita, mutta nekin loppuvat, jos niitä ei palauteta.

Huono_Äiti___Audi_kyllä_on__mutta_lapsi_palelee

Kumoaako ulkovaatteen ulkonäkö hyvät ominaisuudet? Ulkoleikkeihin tarkoitetuissa vaatteissa on yleensä sitä paremmat vedenkestävyys ym. ominaisuudet mitä kalliimpi se on. Toppavaatteissa on monenpaksuista vanua, mutta senkään paksuus ei aina kerro lämmöneristyskyvystä, vaan ohut teknisempi (ja kalliimpi) eriste voi pitää lämpöä paremmin kuin paksu perusvanu. Liian pieni vaate on kylmä, koska väliin ei mahdu lämmittäviä ilmakerroksia. Kylmä voi tulla myös siksi, että ensin hikoilee, ja alimmainen vaatekerros jättää kosteuden iholle, jolloin se jäähtyy nopeasti. Kerrospukeutuminen on muutenkin lapsille hyvä vaihtoehto, kun välikerroksia voi riisua tai pukea lisää tilanteen mukaan.

Päiväkodin ammattilaisilta kyllä toivoisi tietysti ohjeistusta lapsen pukemisesta, jos näyttää siltä, että lapsi palelee tai joku vaate on jäänyt pieneksi. Tuskin kukaan loukkaantuu siitä, että muistuttaa tuomaan villatakin tai isommat kurahousut, ennemmin loukkaantuisin siitä, jos henkilökunta haukkuisi takanapäin siitä, että lapselle ei edes osteta sopivia kuriksia.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

kuvakaappaukset huonoaiti.fi

Kuvissa olevat Reiman ulkovaatteet (molempien takit, tytön housut) saatu blogiyhteistyöstä 2014

By Sari

kolmen pojan (2001, 2003, 2005) ja tyttären (2007) äiti. Tuore yrittäjä, rakastaa laadukasta lastenkulttuuria ja intoilee yhteiskunnallisista asioista.

4 Comments

 1. Vastaa

  Kaisa

  Sinänsä hyvä aihe, kaikilla vanhemmilla ei todellakaan ole osaamista pukea lasta talvella. Osalla on ehkä isompiakin puutteita vanhemmuudessa, mutta myös joillekin ihan “normaalin” tuntuisille vanhemmille on vierasta lapsen sopiva vaatetus. Luin myös sen “tädin” kirjoituksen, mutta ei kyllä voi yleistää, että “kalliit ja huonot” tai “hieno auto, huonot vaatteet”.

  Meillä kuopus 2- v. aloitti juuri pk-taipaleensa ja käytin jonkin verran aikaa ja ajatusta varusteiden kartoittamiseen ja hankkimiseen. Ostin lämpimän nauhallisen (ja söpön) pipon ja jopa inhoamani Kuomat villavuorisena, sillä huomasin, ettei pullerojalkainen poju (toisin kuin 2 isompaa aikanaan) tarjennut pakkasilla goreilla tai Tepsuillla. Tsekkasin, että villahaalari ja fleecehaalari olivat sopivat ja Elsa Pitkäsiin mahtuu lapaset. Hieman kauhuissani tarkkailin sitten aloitusviikolla pk:ssa hengaillessamme muiden lasten talvikamoja; monilla oli kunnon varusteet, mutta osan kengät/haalarit/rukkaset olivat kaikkea muuta kuin kobille pakkasille sopivia. Yhdellä lapsella oli/on Vikingin varrelliset vuorittomat vk-goret :/

  1. Vastaa

   Sari

   Voi lapsiparka välikausikengissään :/ Muistan omalta tutustumisreissultani myös yhden tosi ohuissa vaatteissa olleen lapsen, jonka äiti oli aikaisemmin suureen ääneen puhunut kuinka hänen lapsensa inhoaa ulkoilua. Miksihän..?

   TEidän pikkuinen ainakin tarkenee ja varmasti nauttii ulkoilusta!

 2. Vastaa

  titti / tittin elämää -blogi

  Ei palelemisen vika välttämättä ole haalarissa, oli se kallis tai halpa, ruma tai kaunis 🙂 Mä huomasin, että meillä nuorin palelee kenkien takia! Laitoin villasukat niin johan alkoi tarkenemaan (ihan samalla vaatetuksella). Toiseks meidän lapset on sellaisia, että vaikka tunkis untuvapeiton ja pilkkihaalarit päälle niin jos pakkasta on -20 niin varmasti palelevat, itse olen samanlainen 🙂

  1. Vastaa

   Sari

   Hyvä huomio Titti! Lapset on niin erilaisia, meillä yksi oli aina pikkuisena hikipäässä pakkasellakin ja on nyt koululaisena aina takki auki 🙂

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *