Paljon onnea Pekka Töpöhäntä 70v!

18/04/2009

pt.jpg

Pekka Töpöhäntä (Pelle Svanslös) on Gösta Knutssonin lastenkirjasarja. ptPekka-kissa sai liikanimen Töpöhäntä, koska rotta puraisi hänen häntänsä poikki. Kirjoja voidaan pitää avainromaaneina, sillä Knutsson kuvasi kissoissa usein oman aikansa Upsalan henkilöitä ja tapahtumia. Gösta Knutsson löysi lapsena maalla ollessaan hännättömän kissanpennun. Vuosia myöhemmin hän kertoi radiossa tarinoita tästä kissasta ja tarinoista syntyi kirja. Ensimmäinen Pekka Töpöhäntä -kirja julkaistiin vuonna 1939 ja sen suomennos ilmestyi vuonna 1943.

Pekka on kotikissa, mutta useimmat hänen kissaystävistään ovat kujakissoja. Pekka on kotoisin maalta, mistä upsalalainen perhe ottaa hänet lemmikikseen. Ilkeä Monni-kissa on aina kiusaamassa Pekkaa ja yrittää saada Pekan näyttämään typerältä muiden silmissä.

Koska kirjojen tapahtumapaikkana on Upsala, on kaupunkiin merkitty kävelyreittejä, jotka kuljettavat Knutssonin kissojen maille. (Wikipedia)

Pekka Töpöhäntä seikkailee myös DVD:llä, ja onpa Pekka-piirretyt nähty televisiossakin jo moneen kertaan. Pekka Töpöhäntä on viehättävä ja kaunis piirretty, mutta jatko-osa Pekka Töpöhäntä Amerikassa pelottaa paikoin ja on äidin mielestä omituinen ja kauhea pettymys ensimmäisen osan jälkeen.

By Sari

kolmen pojan (2001, 2003, 2005) ja tyttären (2007) äiti. Tuore yrittäjä, rakastaa laadukasta lastenkulttuuria ja intoilee yhteiskunnallisista asioista.

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *