Pesupähkinät

05/08/2009

pahkinat-300x282.jpg

pahkinatEihän Pesupähkinät nyt uusi juttu ole, mutta ajattelin kirjoittaa ihan vaan sen takia, jos joku muukin olisi niiden suhteen yhtä epäluuloinen kuin minä. Pesköön muut pähkinöillä, meillä poikien vaatteiden puhtaana pitoon tarvitaan järeämpiä aineita, ajattelin.

Aika ajoin pesupähkinöihin kuitenkin netissa törmäsin ja tilaisuuden tullen ostin sitten pussillisen koekäyttöön. Ensin kokeilin vain kestovaipoille ja koska vaipat tulivat koneesta puhtaina, raikkaina ja ihanan pehmoisina, niin nyt käytän myös vaatepyykkiin. Valkopyykkiin en ole kokeillut, saattaa kuulemma pesujen myötä muuttua harmahtavaksi. Muutama pähkinänkuori laitataan pähkinöiden mukana tulleeseen pesupussiin, joka lykätään pesukoneeseen. Kuoria voi käyttää useamman kerran ja kun niistä on kaikki sapoliini irronnut ne muuttuvat tummanruskeiksi. Käytetyt pesupähkinät hävitetään biojätteenä.

“Pesupähkinöitä, eli Sapindus mukorossi saippuamarjakasvin syömäkelvottomat hedelmät, on kautta aikojen käytetty Intiassa ja Nepalissa paikallisen väestön henkilökohtaiseen hygieniaan, lääkintään ja pyykinpesuun. Pesupähkinöistä irtoaa saponiinia, joka on saippuan yksi raaka-aine. Nimestään huolimatta pesupähkinät sopivat pähkinäallergisille, atoopikoille ja vauvanpyykin pesuun.

Huuhteluainetta ei tarvitse käyttää lainkaan, sillä pesupähkinät jättävät pyykin pehmeäksi. Ne soveltuvat myös villavaatteiden ja silkin pesuun sekä käsipyykkiin, eikä saponiini saippuan tapaan tuki kankaan huokosia. Pesupähkinät ovat hajusteettomia eivätkä jätä pyykkiin kemiallisia jäämiä tai tuki pesukonetta.” (Muksuaitta)

Tulihan taasen opittua, että ennakkoluulot kannattaa välillä jättää narikkaan. Parhaimmassa tapauksessa sitä löytää jotakin mukavaa, käyttökelpoista ja tässä tapauksessa vielä ekologista. Onko minityylin lukijoissa pesupähkinöiden käyttäjiä?

Muksuaitan maahantuomia Soap nuts- pesupähkinöitä myy mm. Vekaravintti, Apilakuu, Haituva, Pikku-Papoose


7 Comments

 1. Vastaa

  emppu

  Meillä on käytetty pähkinöitä vaatepyykille, mutta vaipat pestään ecoverilla. Jotenkin olen ajatellut, ettei niillä ehkä kuitenkaan saa kakkavaippoja riittävän puhtaaksi. 🙂
  Laitatteko pähkinöiden sekaan jotain tuoksuöljyä tms? Itse olen laittanut pari tippaa bodyshopin white tea-tuoksuöljyä pähkinöiden kanssa sukan sisään ja koneeseen. Minkä merkkisissä pesupähkinöissä tulee pesupussi mukana?

 2. Vastaa

  Heini

  Ainakin näissä Muksuaitan maahantuomissa Soap nuts- pähkinöissä oli 2 kpl pesupusseja mukana.
  Mä en oo käyttänyt mitään tuoksuja mukana. Mun mielestä pelkillä pähkinöillä tulee ihanan raikasta tuoksua, mikä haisee ” ei millekään”. Mä kun en voi sietää lainkaan hajustettuja pesu- ja huuhteluaineita.

  Ja kakkapyykkikin on lähtenyt puhtaaksi 🙂
  Oon tosi innoissani näistä pesupähkinöistä. Tosi kiva, että ne oikeesti toimii ja tuleehan nää paljon edullisemmaksi kuin pesuaineet. Tietty kaikki tahrat ei lähde pois, mut millä lähtee?

 3. Vastaa

  marjuli

  Käyttäisin pelkkiä pähkinöitä, mutta meillä ne eivät puhdista tahroja eivätkä kunnolla kakkavaippojakaan. Ja myös pissavaippoihin jäi pidemmän päälle sellainen lievä haju… harmittaa todella, sillä mikäs sen mukavampi tapa pyyklärä kuin pähknöillä jotka voi hävittää kompostiin.

 4. Vastaa

  emppu

  Pitääkin kokeilla ilman mitään ylimääräisiä tuoksuja. Noi pähkinät haisee niin pahalle, että olen ajatellut, että se sama haju jää niihin pyykkeihinkin, jos ei lisää mitään ylimääräistä…:)

 5. Vastaa

  Elisa

  Pähkinöissä on kamalasti eroja. Toiset pähkinät ovat jo ostettaessa pientä murua ja pesutulos pähkinöiden välillä vaihtelee. Näistä Soap Nutseista meilläkin tykätään, pesutulos ja tuoksu “ei mikään” tekee vaatteista miellyttävän tuntuista. En voi sietää pesuaineiden tuoksua joille valitettavasti moni lapsi tuoksahtaa jo kauas… Vaatteista ei tule yhtään puhtaampia jos pyykinpesuainetta on koneen täydeltä. Vaatteisiin jää vain pesuainejäämiä mikä ärsyttää lapsen ja aikuisenkin ihoa. Tätä ongelmaa ei onneksi pesupähkinöissä ole. Lisäksi pesuaineissa oleva zeoliitti kerääntyy pesukoneen sisälle joka lopulta rikkoo koko pesukoneen. Tämä on yleisin syy pesukoneiden hajoamiseen.
  Suosittelen lämpimästi, tämä varmasti on tulevaisuuden tuote!!!

 6. Vastaa

  Nina

  Mä en lämpene noille, sanotte mitä sanotte. Ja pesuaineen kuuluukin tuoksua, tai haista, tjsp;)

 7. Vastaa

  Thandi

  Itsehän olin todella skeptinen pähkinöistä, mutta kun sanottiin, että niillä ei muutu kestovaipat koppuraksi, niin päätin kokeilla. Melko ihmeissäni olin kun jopa mansikka lähti neidin paidasta ilman mitään ylimääräisiä aineita. Nykyään käytän Nonivan Biona pesupähkinöitä, enkä läträä enää tahranpoistoaineiden kanssa. Jos pyykki on oikein likaista lisään OxyPer tahrasuolaa mukaan.

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *