Peukusta

09/06/2009

peukku4-1024x765.jpg

Meillä syödään peukkua. Alkuun ajattelin sen olevan satunnaista ja peukun eksyvän suuhun vahingossa, mutta kyllä tästä on tullut vauvelille jo ihan tapa. Peukku laitetaan suuhun aina nukahtasessa, välillä sillä on mukava hinkata kutiavia hampaita  ja kun yrittää laittaa tuttia tilalle, niin se hyvin nopeasti sylkäistään pois ja peukku löytyy tilalle. Mikäs siinä, peukku ei tipahda autossa lattialle kesken moottoritiepätkän, peukkua ei myöskään tarvitse etsiä iltaisin sängyn alta ja sohvan välistä ja onhan tuo suloisen näköinenkin peukku suussa. Mutta miten tavasta pääsee sitten aikanaan eroon? Peukkua kun ei niin vaan vaihdeta kaupassa leluun tai jätetä oravavauvoille metsänreunaan. Huhut kertovat, että toisilla peukuttelu jatkuu vielä kouluiässäkin. Apua!

Syödäänkö/syötiinkö teillä peukkua? Miten pitkään peukku pysyi mukana kuvioissa? Nyt kaivataan vinkkejä, sillä meillä tämä kuopus on neljästä pojasta ainoa, joka tällaisen tempun on keksinyt.

peukku4

13 Comments

 1. Vastaa

  Lila

  Omat lapset eivät ole syöneet peukkua vaan tuttia, mutta olen kuullut, että peukun syöminen voi aiheuttaa virheasentoja hampaille ja muokata purukalustoa ja ylähuulta, varsinkin siis jos jatkuu kauan(kun se vieroitushan on sitten kinkkisempi juttu…).Lisäksi näin kerran tytön, jonka tiesin syövän peukkua niin oli aika kamalan näköinen se peukalon kohta, kun jatkuvasti oli ollut imun kohteena ja märkänä.Jonkin sortin iho-ongelmaa oli siis siinä kädessä.

 2. Vastaa

  Meeri

  Itse olen pienenä syönyt peukaloa kouluikään asti ja oikomishoidossa olen käynyt. Hammaslääkäri sanoi, että on mahdollista, että peukun pitkään jatkunut syönti voi johtua siitä, että oikomishoito on hampailleni pitänyt tehdä. Myös oma lapseni söi vauvana hetken peukaloa, mutta jollain ihmeen kaupalla lopetti sen ja vaihtoi tuttiin ja nyt syö siis tuttia, on reilu vuoden, mielestäni ehkä parempi näin.

 3. Vastaa

  chic mama

  Hi, in Greece, babies are encouraged to suck the thumb, instead of the pacifier. Parents themselves try to get the baby to suck onto the thumb. It is a cultural issue, but the Greeks nevertheless have quite good teeth! 🙂 Good luck, and no worries:)

 4. Vastaa

  Adeleide

  Tutun näköistä touhua, meidänkin poika on aikamoinen peukalon lutkuttaja – nappaa siis tutin pois suusta ja pistää peukalon tilalle, se on niin ihanan rauhoittava ja unettava juttu! Olen aika hanakasti tarjonnut tuttia tilalle, illalla nukahtamishetkellä pidän vähän aikaa kättä pojan käsien päällä jotta tuttia ei vaihdettaisi peukkuun. Hiukan on meillä jo peukalon lutkuttaminen vähentynyt eli toivon ettei tuon kummempaa peukkuvieroitusta tarvittaisikaan.

  Joidenkin olen kuullut myös käyttävän vauvalla tumppubodya peukun imemisen estämiseksi, joka on varmaan toimiva idea silloin jos peukkua imetään vain tiettyinä hetkinä, esim. nukahtaessa. Käsien käyttämistä kun ei toki halua koko päivää estää…

  ~Adeleide

 5. Vastaa

  milla

  Meidän ensiviikolla 6v tytteli on syönyt ensi päivistään asti peukaloa eikö loppua näy. Tumput, siteet, kynnelit, sinapit yms. kokeiltu ei auta.
  Luovutettu on, tai puheelle yritetään tietysti vaikuttaa. Serkkuni aikoinaan lopetti peukun imemisen kun oli jo niin vanha että ymmärsi rahan päälle, mummi lupasi 100mk viikosta ilman peukkua ja se tepsi.

  Me aikoinaan jotenkin tajuttiin peukku liian myöhään, yritettiin hanakasti tarjota tuttia tilalle koska siitä pääsee sitten eroon mutta ei enää siinä puolen vuoden tienoilla tepsinyt.

 6. Vastaa

  Salla

  Meillä kuopus söi peukaloaan, kunnes 6kk iässä huoli tutin. Sitkeästi vain tuputettiin, kun huomattiin että peukun syönti ei ollut itsekseen loppumassa..

 7. Vastaa

  Sanna

  Täällä myös yksi peukunimijä-pesue… Itse imin aikoinaan peukaloa 6-vuotiaaksi sillä seurauksella, että jouduin käymään läpi melkoiset oikomishoidot ala-asteiässä. Tosin siihen oli varmasti muitakin syitä kuin peukalon imeminen. Äitini oli myös kokeillut kaikki konstit kieltämisestä kynneliin, eivät tepsineet. Muistan vieläkin kynnelin maun, kun sinnikkäästi imin niin kauan että sain sen irti kynnestä 😉

  Omat muksuni ovat imeneet myös peukaloa, mutta lopettaneet ennen 1-vuotissynttäreitään. Ovat vain luopuneet siitä, ei edes tuttia ole tullut tilalle. Paitsi nuorimmainen, jonka peukunlupsutus vielä joskus kuuluu iltaisin nukkumaanmennessä, mutta se on niin vähäistä etten viitsi siitä niuhottaa. Ja onhan se sitäpaitsi aika suloisen näköistä touhua 😉

 8. Vastaa

  maija78

  Jari Sinkkonen on peukalon imijöiden suuri puolesta puhuja. yritin läytää hänen mielestäni erittäin hyvän kommentin liittyen aiheeseen, mutten löytänyt. Joka tapauksessa, pointti oli siinä se että hyödyt peittoaa haitat. (veljeni tyttö 3,5v edelleen imee peukkua nukahtaessaan, vauvana imi useammin. kaipa se ajallaan loppuu)

 9. Vastaa

  Riikka

  Itse olen ollut öinen peukalonsyöjä vauvasta koululaiseen. Muistan, että molemmissa peukaloissani oli sellaiset kovat rakot, mutta sitä en muista olivatko kipeät. Lopulta hammaslääkäri aika tiukkasanaisesti suositti lopettamaan peukuttelun, eikä mitään kovin peruuttamatonta päässyt purukalustolleni tapahtumaan. Mutta tuskaa se lopettaminen oli!

 10. Vastaa

  Tiuttu

  Typy söi 4-5kk ikäisenä peukkuaan antaumuksella päivällä ja yöllä, heräsin itsekin välillä siihen peukunlutkutukseen. Rupesin päivällä vaan ottamaan peukun pois suusta ja tarjoamaan tuttia tai lelua tilalle suuhun/käteen ja yöksi käteen tumput tai sukat, jotka pysyivät paremmin kädessä. Aikansa sitä kesti, otti esim. nukahtaessaan peukkua suuhun sen tumpunkin läpi, mutta eipä ole syönyt peukkua moneen kuukauteen (nyt 8kk). En kyllä onnistunut tuttiakaan huolimaan.

 11. Vastaa

  Selma

  Ei kokemusta peukunsyönnistä, mutta mahtavia kuvia 🙂 🙂

 12. Vastaa

  Misupai

  Ihastuttava kuvakollaasi! Nuo tekstit oikein kruunaa kaikki ihanat, erilaiset kuvat.

 13. Vastaa

  Nina

  Mä olen myös syönyt peukkua aika isoksi. Mulla on täysin suora hammasrivistö. Sanotaanhan, että tuttikin vaurioittaa hampaita, että tiedä sitten kuinka vaarallista tuo on.

  Ja, ihan totta, että peukun syömiseen suhtaudutaan eri maissa eri tavalla.

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *