Turvaistuimet testissä

26/05/2009

turvaistuimet_150507_ii.jpg

Autoliitto julkaisi tänään uusimman turvaistuintestin tulokset, jotka ovat aika huolestuttavia. Yksikään Europpalaisten autoliittojen yhteisessä EuroTest-istuintestissä mukana olleessa 28:sta istuimesta ei saanut erinomaista kokonaisarvosanaa ja jopa viiden istuimen arvosana on heikko. Testissä selvitettiin istuinten turvallisuutta, käytön helppoutta, istuimen mukavuutta lapselle sekä istuimen huoltoa. Istuimen antaman suojan osalta istuimille tehtiin sekä etu- että sivutörmäystestit.

Lisätietoa ja kaikkien testattujen turvaistuinten tulokset löydät täältä.

Mitä ajatuksia testin tulokset sinussa herättää? Onko testin tuloksilla vaikutusta ostaessasi turvaistuinta?

turvaistuimet_150507_ii

Turvaistuinten käyttöohjeita

1. Alle 3-vuotiaita kuljetettaessa on aina käytettävä tyyppihyväksyttyjä turvalaitteita. Vain taksissa saa käyttää pelkkää turvavyötä muulla kuin etuistuimella. Turvallisinta on kuljettaa lasta mahdollisimman pitkään selkä menosuuntaan.

2. Varmista asiantuntevalta myyjältä istuimen sopivuus autoon ja lapselle.

3. Kiinnitä istuin tarkasti ohjeiden mukaan, ja varmista istuimen tukevuus: istuin ei saa liikkua pitkittäin eikä poikittain. Kiinnitä erityistä huomiota turvatyynyllisen auton erityisohjeisiin, istuimen painorajoituksiin, sopiviin istuma-asentoihin, vöiden reititykseen ja istuimen kiinnityssuuntaan. Selkä menosuuntaan sijoitettavia turvaistuimia ei saa asentaa etumatkustajan paikalle, kun turvatyyny on aktivoitu!

4. Sovita istuimen turvavyöt lapsen mittojen mukaan, ja muista tarkistaa mitoitus säännöllisesti lapsen kasvaessa. Vöihin ei saa jäädä löysää.

5. Varmista, ettei matkustamossa ole irtonaisia painavia tai teräviä esineitä, jotka voivat aiheuttaa vahinkoa mahdollisessa äkkijarrutustilanteessa tai onnettomuudessa.

6. Kiinnitä myös tyhjä istuin aina auton turvavöillä. Painava istuin saattaa lähteä liikkeelle jarrutuksessa tai törmäyksessä.

Kuva ja lähteet Autoliitto.

5 Comments

 1. Vastaa

  Adeleide

  Mua on kovasti jäänyt hämmästyttämään nämä turvaistuintestien tulokset. Onko vika istuimissa vai testeissä, kun mikään vuosi ei tunnu turvakaukalon jälkeen käytettävistä istuimista yksikään olevan varsinaisesti hyvä? Jääkö joltain vanhemmilta turvaistuin jopa hankkimatta siksi “kun ne kuitenkin on huonoja”? Luulisi kuitenkin että huonompikin turvaistuin oikein käytettynä on huomattavasti turvallisempi vaihtoehto kuin lapsi suoraan vöissä tai vapaana autossa matkustamassa.

  Onko kukaan muu ihmetellyt millä perusteella testattavat istuimet valitaan, kun useampana vuonna testattujen listasta puuttuu moni sellainen istuin, joita kaupat on pullollaan (eli joiden voisi olettaa olevan yleisimpiä). Tästä uusimmasta listasta en ainakaan pikaisella vilkaisulla löytänyt meidänkään istuinta, meidän puolitoistavuotias istuu selkä menosuuntaan asennetussa Britax multi-techissa.

 2. Vastaa

  Purple

  Minä olen puolestaan monesti miettinyt, että onko tuotekehitystä tapahtunut vuosien aikana, kun esimerkiksi meidän istuin on testattu vuonna 2005. Eli kun ostetaan toiselle lapselle istuin, kannattaako ottaa jokin toinen paremmin testeissä pärjännyt vai olisiko siinä samanmerkkisessä tapahtunut jotain parannusta?

  Aikoinaan katselin myös videoita siitä miten selkä menosuuntaan -istuimet lentelivät testeissä ja jäin pohtimaan, että mahtaako tuo vastata kovin hyvin todellisuutta autossa, jossa turvaistuimen takana on kuitenkin aina myös kiinteä etuistuin.

  Ehkä tuohon erinomainen-statukseen tarvittaisiin todellinen ihmetuoli, mutta ei kai hyvä-arvosanan saaneetkaan varsinaisesti huonoja ole. Ja toisaalta onhan noissa testattu käyttömukavuutta, joka vaikuttaa tuolin arvosanaan. Näissä testeissä onkin ehkä huonoa juuri tuo kokonaisarvosana, joka koostuu monesta tekijästä. Ostaessani turvaistuinta olisi mukavampi verrata tuoleja vain turvallisuuteen perustuvan testin perustella ja vasta sen jälkeen voisin alkaa pohtia muita ominaisuuksia.

 3. Vastaa

  ninnu

  Noissa testeissä kun tsekataan just siis kaikki, eli paljon sellaista mikä ei liity itse turvallisuuteen eli kankaan materiaalit, onko kangas helppo irrottaa pesuun, onko istuin helppo asentaa, onko ohjekirjaa helppo ymmärtää, näkeekö lapsi hyvin ulos jne.
  Peräänkuuluttaisinkin sellaista testiä joka keskittyisi pelkästään turvallisuuteen niin saataisiin “oikeammat” tulokset.
  Turvallisuus on varmasti kuitenkin kaikilla ykköskriteeri kun turvaistuinkaupoille lähdetään.
  Meillä ei ostettu istuinta testin perusteella.

 4. Vastaa

  Sari

  Toivoisin myös pelkkään turvallisuuteen ja faktoihin perustuvaa testiä, kun moni ajattelee, että nämä tulokset ovat pelkästä turvallisuudesta, ja “hyvä” arvosanan voi saada melkein mikä istuin vaan, kunhan siitä näkee ulos, on kivat konepestävät pehmusteet, testaajan mielestä istuin ja lapsi on näppärä kiinnittää (oikea vai testinukke?). Liikaa mutu-juttuja on tässä, ja liikaa “vie pienessä autossa paljon tilaa” -tyyppisiä, joilla ei ole turvallisuuden kanssa mitään tekemistä.

  Kuka tekisi turvallisuustestin?

 5. Vastaa

  Misupai

  Testejä saa todella lukea metritolkulla, eikä siltikään saa selvää, mikä olisi oikeasti turvallinen ja vielä hyväkin. Kuten aiemmat kirjoitittekin, testeissä “testataan” paljon turhia asioita. Meillä oleva istuin ei ikinä saa testissä erinomaisia arvosanoja, koska istuimessa on sekä isofix-kiinnitys että turvavyömahdollisuus. Tämän seurauksena tulee väärinkiinnityksen mahdollisuus, josta miinukset. Sen vuoksi en orjallisesti ole koskaan näin lukenut enkä niihin suoraan usko, juuri kun videoitakin katsoo. Meillä istuin (Gracon duologic 1) ostettiin meidän tarpeita parhaiten vastaavana, tunnetun valmistajan sekä isofix-kiinnitteisyyden vuoksi sopivana istuimena. Liekö kaikkia testissa olevia edes Suomessa on myynnissä?!?!?

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *