Tutkimus: Raskaudenaikaisella D-vitamiinin saannilla yhteys lapsen kielelliseen kehitykseen

20/03/2012

Paljon puhutaan D-vitamiinin merkityksestä lapsille kasvuiässä. Nutricia Muksu nettisivuilta löytyi tällainen mielenkiintoinen tutkimustulos kuinka tärkeää D-vitamiinin saanti on jo raskauden aikana:

 

nutricia muksu

 

“Riittävästä D-vitamiinin saannista kannattaa huolehtia raskausaikana myös lapsen normaalin kielellisen kehityksen turvaamiseksi. Tuore tutkimus nimittäin osoittaa, että D-vitamiinin puutos raskausaikana on yhteydessä lapsen kielellisen kehityksen vaikeuksiin.

Australiassa toteutetun tutkimuksen mukaan kielelliset vaikeudet olivat lähes kaksi kertaa yleisempiä lapsilla, joiden äidin verinäytteestä mitattu D-vitamiinitaso oli raskausaikana alhainen verrattuna lapsiin, joiden äideillä veren D-vitamiinitaso oli raskausaikana normaali.

Tutkimuksessa oli mukana kaikkiaan 743 naista, joiden veren D-vitamiinitaso selvitettiin 18. raskausviikolla. Lasten kielellistä kehitystä tutkittiin 5- ja 10-vuotiaana.

Lisäksi tutkimuksessa selvitettiin, onko raskaudenaikaisella D-vitamiinitilanteella yhteyttä lapsen myöhempiin käytös- tai tunne-elämän ongelmiin, mutta näyttöä tästä ei saatu.

Tutkimuksesta kertoo maaliskuun numerossaan lastenlääketieteen alan tiedejulkaisu Pediatrics.

Suomessa kaikille raskaana oleville ja imettäville äideille suositellaan D-vitamiinilisää vuodenajasta riippumatta. Suositeltava vuorokausiannos on 10 mikrogrammaa.

Toimittaja: Viestintä Nutrimedia”

By Ullis

pojan (2011) ja tytön (2009) äiti. Urheilullinen digimarkkinoinnin ammattilainen, joka kokkaa mielellään.

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *