Ulkoilmaihmisiä ja kulttuurieroja

25/05/2011

IMG_2115.jpg

Muistatteko, kun kerroin kuinka amerikkalaiset bloggariäidit Gabrielle ja Jordan ihmettelivät Tukholmassa, kuinka Pohjoismaissa lapset ulkoilevat ympäri vuoden säällä kuin säällä?

No he ihmettelevät edelleen, kurkkaa mitä Gabrielle kirjoittaa DesignMom-blogissaan.

They do childhood differently than we do in the states. So different. Every single day, children spend hours outside. Every single day without exception. Rain, snow, below zero temperatures. This is not me exaggerating. It’s the real deal. Every. Single. Day.

IMG_2115

Edit. Gabrielle postasi vielä lisää Tukholma-juttuja, klik. (Kuvassa ryömin PO.pin myymälässä pöydän läpi, pakko oli kokeilla kun meidän Kampin myymälässä ei ole vielä tuollaista hienoa tunnelipöytää.)

By Laura

kahden pojan (s. 2002 ja 2008) ja tytön (2014) äiti. Kauneuden ammattilainen, joka nauttii kauniista asioista ympärillään.

13 Comments

 1. Vastaa

  Violette

  Ajatella, meillä ulkoillaan jopa pakkasella. Ja sateessa. Mutta me ei ollakaan sokerista:)

  Mitenkähän siellä suhtauduttaisiin pohjoismaalaisiin säällä kuin säällä -ulkoilijoihin, tuleeko viranomaiset tsekkaamaan perheen?;) Vai sopeutuuko sitä nopeasti paikallisiin tapoihin ja siirtyy sateella sisätiloihin?

 2. Vastaa

  Laura

  Heh Violette, voit varmaan kuvitella ilmeet kun he kuulivat, että vauvoja nukutetaan pakkasella ulkona vaunuissa 😀 .

 3. Vastaa

  Pilvi

  Voin sanoa etta Israelissa saa KOKO ajan selittaa tyokavereille, naapureille ja muille puolitutuille miten voin vieda vauvaa/taaperoa ulos talvella tai vesisateella (tai kesalla kun on kuuma) ja yksinhan tuolla puistossa saa talvella olla jos ilma on vahankaan on epavakainen. Taalla talvi on kuitenkin koko ajan reilusti plus asteiden puolella. Yksi syy ainakin on etta ei ole kunnon varusteita (haalareita, kuravaatteita, kunnollisia lakkeja ja lapasia), niita ei missaan myyda eika vanhemmat varmaan viitsisi niihen investoida kun talvikausi on kuitenkin niin lyhyt ja eivat myoskaan osaisi lapsiaan niihin pukea kun eivat ole tottuneet. Kuulostaa hullulta mutta nain on. Mina tuon (valikausi)ulkoiluvaatteet Suomesta ja kaikki niita sitten ihailee ja ihmettelee ja onhan se totta etta ei tuulessa ja marassa tarkene joku puuvilla neule tai fleecetakki paalla.

 4. Vastaa

  Anu

  Erään asiakkaani tytär asuu perheineen Lontoossa ja siellä tämän mamman lähettämiin kunnon haalareihin sonnustautuneen lapsen ulkoiluvarusteet herättävät ihmetystä. Eihän siellä ole tapana haalareita käyttää vaan pukeudutaan takkiin ja housuihin. Eikä mihinkään tuulipukuihin… ulkoile, leiki ja peuhaa niissä sitten.

 5. Vastaa

  Saana

  Kyllä tällä Tukholman alueellakin leikkipuistot ovat tyhjillään talvella, loskasäällä ja vesisateella. Taitaa tuo jokasäässä ulkoilu olla enää Suomalainen juttu ellei ulkoilulla tarkoiteta matkaa kauppakeskukseen.

 6. Vastaa

  Rita

  Se tosiaan pitää paikkansa, että “ei ole huonoa säätä, on vain huonoa pukeutumista”. Eihän sitä voisi kuvitellakaan ulkoilevansa joka säällä, jos ei olisi säänmukaisia kunnon ulkoiluvaatteita. Nyt ymmärrän paremmin, miksi muualla suhtaudutaan ulkoiluun niin erilailla. Goretexit, tekniset puvut yms. on ilmeisesti vain hard-core porukan välineistöä. Vuorikiipeilijöille jne. 🙂

  Ollaan me onnellisessa asemassa! Ei tarvitse keksiä mitään teennäisiä ratkaisuja lapsille, kun voi mennä ULOS leikkimään! <3

 7. Vastaa

  Janica

  Voi voi amerikkalaisia! 🙂 Luulevat olevansa maailman napoja ja tekevänsä asiat oikein, mutta ovatkin aika pihalla monissa asioissa.

  Kyllä meillä on suomessa asiat hyvin ja lapset saavat vielä melko turvassa leikkiä ihanassa luonnossa, satoi tai paistoi!

 8. Vastaa

  Laura

  Lukekaa ihmeessä kommentteja, joita DesignMomin lukijat ovat kirjoittaneet. Jokapäiväiseen ulkoiluun suhtaudutaan todella positiivisesti ja innostuneesti, ainakin noin teorian tasolla.

 9. Vastaa

  Kotiäitee

  No ei se täällä Suomessakaan niin harvinainen ilmiö ole, että jätetään ulkoilematta, kun ei ole kunnollisia varusteita. Päiväkodeissakin jotkut perheet jättää vaan toistuvasti ostamatta edes ne asianmukaiset, lähimmästä tarjoustalosta kipaistavat kuravarusteet. Kuitenkin vielä ulkoilukelpoisella ilmalla kovalla pakkasella saattaa olla ihan vajaat ulkoiluvarusteet lapsilla päällä eikä mitään välivaatetta. Ja sitten katsotaan kummeksuen niitä lapsia, joilla on cupcaket tai ticketit päällä 😀 .

  Ihmettelen muuten, että mitenkä niin monet äidit pärjää sateessa ilman kunnollista varustusta. Omat gorevarustukset yms. kunnolliset ulkoiluvarustukset tuli hankittua jo kauan ennen lapsia, mutta etenkin lasten kanssa ovat olleet aivan kullanarvoinen satsaus. Ei sitä millään paria tuntia päivässä sateessa seisoisi, jollei olisi kunnollista päällepantavaa itsellekkin.

 10. Vastaa

  Chicmaman

  Such an interesting conversation! I think its fantastic that moms can learn so many new things through this blog, Laura, you’ve been doing a great job!
  I think there’s no right or wrong way of doing things, just different ways. Each parent wants best for their kids, and that is what counts in the end. Nordic climate has forced the Finns and the Swedes to adapt to the weather (otherwise you could be inside all year round pretty much), things are different on the other side of the globe-understandably. And thank God for these differences, life would be so boooooring, had we all been the same:)

 11. Vastaa

  SA

  Me asutaan Lontoon liepeillä ja ihan pikkulasten kohdalla varmaan on noin: ei lapsia viedä ulos “huonolla säällä”. MUTTA sitten kun ovat kouluiässä tilanne on hieman eri: kyllä ne pojat pelaavat esim. fudista/rugbyä SÄÄLLÄ kuin SÄÄLLÄ. Ei heillä useinkaan ole mitään erikoista varusteita (suojukset toki ovat kunnolliset) monet menevät shortseilla läpi vuoden (!) ja tuntuu, että mitä kylmempää ja märempää ja mutaisempaa, sitä parempi! Meidän kymmenvuotiaan koulun shortsit ovat valkoiset ja peseminen
  on ajoittain “vähän” haasteellista!
  Samoin lasteni tennistunnit ovat ulkona läpi vuoden – viime talvena taidettiin pari tuntia perua, kun maa oli valkeana lumesta…

 12. Vastaa

  Maarit

  Usassa parillakin seudulla asuneena voin sanoa, että kyllä sielläkin ulkoillaan, mutta kelit nyt on vaan niin paljon paremmat ettei niitä huonon kelin ulkoiluja tule niin paljoa. Ei tarvitse mennä just siinä vesisateessa ulos, koska tunnin kuluttua se on usein jo ohi. Kuravaatteita ei tarvitse, koska ei ole samanlailla kuraista. Sen näkee jo autoistakin, harvoin tarvitsi pestä. Monilla alueilla, jos lunta tulee niin se on sellainen nähtävyys, että varmasti kaikki kadun lapset ovat ulkona. Lisäksi ihmettelen aina näitä ei Usasat saa kunnon ulkovaatteita puheita, kyllä niitä saa ihan samanlailla kuin täällä. Itse pidän Land’s Endin Parka toppatakeista niin paljon, että olen niitä tilannut Suomeenkin. Muita helposti saatavilla olevia merkkejä ovat ainakin Columbia, Northface, LL Bean ja Hanna Andersson. Lisäksi Gapillä on hirmu lämpimiä untuvatakkeja.

 13. Vastaa

  Ella

  Minusta tuntuu että suomalaisten “säässä kuin säässä” ulkoilu alkaa olla enemmän myytti kuin arkipäivää. Yksin me ollaan lähipuistossa saatu ulkoilla niin talven paukkupakkasilla kuin kevätsateillakin, kauniilla ilmalla ihmisiä on ruuhkaksi asti.

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *