Vaateostoksilla työtä Suomeen?

02/02/2018

suomalainen vaate - Vaateostoksilla työtä Suomeen?

Suomen tekstiiliteollisuus menetti valtavasti työpaikkoja 1990-luvun lamassa ja jonkinlainen yleinen luulo kertoo, että Suomessa ei enää juurikaan ole alan töitä. Se on harhaa. Tuotanto on siirtynyt suurelta osin muualle, mutta suunnittelu, markkinointi, myynti ja muu toiminta työllistää yli 20 000 suomalaista 3500 yrityksessä.

Ostopäätöksiä tehdessämme voimme vaikuttaa siihen, että nämä yritykset voivat hyvin ja työllistävät yhä enemmän, mutta miten? Pitääkö aina etsiä Made in Finland -lappu vaatteesta? Pitääkö välttää kaikkea, mikä on valmistettu Kiinassa? Tuleeko se kalliiksi?

peite joutsen kulkuri 99 800x800 - Vaateostoksilla työtä Suomeen?

kuva: Joutsen Kulkuri torkkupeitto

Suomalaiset yritykset voivat toimia monella eri tavalla. Yritys voi ostaa langat ulkomailta, mutta kutoa kankaan ja valmistaa tuotteen Suomessa, tai myydä kankaan muille toimijoille. Yritys voi ostaa kankaan ulkomailta ja värjää tai painaa sen itse Suomessa. Materiaalista teetetään tuotteita yhteistyökumppaneilla ulkomailla. Yritys voi ostaa myös valmiiksi painetun tai värjätyn kankaan ulkomailta ja teettää siitä tuotteita toisessa maassa, tai ostaa kokonaan valmiin tuotteen ulkomailta. Silti tuotteen ostaminen tuo työtä ja rahaa myös Suomeen, onhan arvonlisäverokin jo neljännes hinnasta, ja se ropsahtaa suoraan valtion kassaan meidän kaikkien hyväksi.

Toinen neljännes hinnasta menee valmistuttajalle, josta se maksaa mm. palkat, toimitilat, tuotekehityksen, verot, lainojen korot, mahdolliset osingot, ympäristömerkit, valvonnan, tuotteiden testauksen, mainonnan ja markkinoinnin, IT-infran, varastoinnin ja kuljetuksen. Suomalaista työtä on kokonaan ulkomailla valmistettavassa suomalaisen brändin tuotteessa esim. tuotekehitys, valvonnan järjestäminen, tuotteiden testaus, mainonta ja markkinointi.

 

I hear you ss 18

kuva Papu. I hear you -paita, koot 62-152, 39 €, Weecos

Valinnalla on siis merkitystä, vaikka sekä suomalaisen ja ulkomaisen brändin tuotteet olisi valmistettu Kiinassa. Suomalaiset brändit ovat myös tarkempia vastuustaan tuotannossa, koska me kuluttajat olemme tarkkoja. Useampi kuin joka viides kysyy lisätietoja tuotteesta tai tuotantoketjusta ostotilanteessa*. Tuotteen alkuperän osuus on noin 1/3 ekologisesta vaikutuksesta eli suurin osa kuormasta kasaantuu meidän käyttäjien toiminnasta. Ekologisesti paras vaihtoehto on ostaa vaate tai tekstiili, joka kestää pitkään, pestä se mahdollisimman harvoin tai ainakin mahdollisimman vähän ympäristöä kuormittavasti ja kierrättää järkevästi.

Makia lapset

Kuva: MAKIA, lasten vetoketjullinen huppari kevät 2018

 

Tänä vuonna tavoitteenani on oppia huoltamaan käytössä olevia tekstiilejä, vaatteita ja asusteita mahdollisimman hyvin ja hankkia tarpeeseen mahdollisimman usein kotimaisten brändien tuotteita. Sille, että valmistus on siirtynyt suurilta osin Suomesta muualle, emme voi oikein mitään. Syy on korkeissa tuotantokuluissa, jotka nostaisivat tuotteiden hinnat valtavan korkeiksi, mutta myös siinä. että Suomesta ei enää löydy tarpeeksi työvoimaa. Vaatteen tai tekstiilin matka suunnittelijan pöydältä kuluttajan vaatekaappiin on valtavan paljon pitempi kuin pelkkä ompelu, joten pidetään huolta, että tämä työ pysyy Suomessa.Finlayson

kuva: Finlayson

Lähde: STJM Mistä tekstiilimme tulevat? -koulutus 12/2017

*Lähde: Suomalaiset tekstiilin ja muodin kuluttajina, Suomen Tekstiili & Muoti ry:n & Kantar TNS:n tutkimus, 2017.

Ylin kuva muokattu, Photo by Neven Krcmarek on Unsplash

By Sari

kolmen pojan (2001, 2003, 2005) ja tyttären (2007) äiti. Tuore yrittäjä, rakastaa laadukasta lastenkulttuuria ja intoilee yhteiskunnallisista asioista.

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *