Vauhdikasta vaippaelämää

22/09/2009

vaippailija1.jpg

vaippailija1vaippailija

“Hei, olen Laura, vaippakäännynnäinen!”.

Vielä vuosi takaperin en uskonut kokeilevani ikinä kestovaippoja. En vaan ole kokenut sitä varteenotettavaksi vaihtoehdoksi perheellemme, vaikkakin omatunto on kolkuttanut ja pahasti luonnon puolesta.

Myönnän heti kättelyssä, että entinen nuiva asenteeni kestovaippailua kohtaan piti sisällään kaikki kliseet kummallisista villavauvapötkylöistä epämiellyttäviin hajuhaittoihin. Tilannetta ei parantanut yhtään eräs vaippaesittely, joka alkoi suurin piirtein näillä sanoilla: “Käyttäisitkö itse muovipusseja jaloissasi?”.

 Sitten näin MTV3:n Ekotähdet ohjelman, jossa oopperadiiva Johanna Rusanen kokeili viikon ajan kestovaippoja Aleksanteri-pojalleen. Samoihin aikoihin minityylissä starttasi kestovaippakoulu ja sisareni kertoi odottavansa esikoistaan sekä aikovansa ainakin kokeilla kestovaippoja. Aloin hiukan jo pohdiskella asiaa tarkemmin. Ensiksi katselin tietenkin kauniita kuoseja ja ihastuin.

Minuun upposi myös täysin Bebesin lähestyminen aiheeseen – “Ylelliset, ihanat kestovaipat” Kävin ostamassa siskoni vauvalle pikkuruisen Nalle Nöttösen  ja se oli rakkautta ensi silmäyksellä, ihanampaa vaippaa vastasyntyneelle ei vaan ole.

Päätin antaa kestovaipoille mahdollisuuden ja nyt olen parin kuukauden ajan käyttänyt puolitoistavuotiaalla Robinilla osin kestovaippoja, siis alan termein osakestoillut. Olen valinnut vain kaikkein helpoimpia vaippoja, pääosin AIO:ja, eli valmisvaippoja, joissa on nimensä mukaisesti kaikki samassa. Kestoja käytämme päivisin, lähinnä kotioloissa, mutta reviiri laajenee tältäkin osin koko ajan.

En vielä oikein kestä bisneksen kummallisia sanastoa; vaipatuksia, imuja, sulkuja, kuivaliinoja yms, mutta sen sijaan iloitsen täysillä keventyneestä vaipparoskiksesta ja söpöistä kuoseista taaperoni yllä.

Niin ja totean, että koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa 🙂 .

Automies-Robinin valinta on Mommys Touch- kuorma-autovaippa.
Automies-Robinin valinta on Mommys Touch- kuorma-autovaippa.
Suosikkeina Blueberry - ja Swaddlebees-AIO-helppovaipat
Omia suosikkeja ovat ainakin näin alussa olleet Blueberry - ja Swaddlebees -helppovaipat
Made by Riinan AIO:ssa on loistava pitkä läppäimu, joka kuivuu nopeasti.
Made by Riinan AIO:ssa on loistava pitkä läppäimu, joka kuivuu nopeasti.
Piti tietysti saada myös ihan oikea design-vaippa. Villit nakkikoirat-kuosin Myllymuksuille on suunnitellut Tiia Vanhatapio.
Piti tietysti saada myös ihan oikea design-vaippa. Villit nakkikoirat-kuosin Myllymuksuille on suunnitellut Tiia Vanhatapio.

ps. Jos tulee mieleen kysymyksiä koskien “ikämiesvaippailua”, niin antaa palaa. Myös “tyhmät” kysymykset ovat erittäin tervetulleita, voin melkein luvata, että olen pohtinut niitä kaikkia itsekin.

Näillä mennään osin, kertikset: Pampers Baby Dry, Pampers Easy Up sekä Nature Baby Care-maissivaipat.
Näillä mennään osin, kertikset: Pampers Baby Dry, Pampers Easy Up sekä Nature Baby Care-maissivaipat.

By Laura

kahden pojan (s. 2002 ja 2008) ja tytön (2014) äiti. Kauneuden ammattilainen, joka nauttii kauniista asioista ympärillään.

14 Comments

 1. Vastaa

  Johanna

  Hei, koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa!! Nythän voit ostaa sellaisia vaippoja jotka menee koko vaippaiän loppuun. AIO:t on käteviä, niiden ainoa miinuspuoli on pitkä kuivumisaika. Hyvä taskuvaippa tehokkailla imuilla ajaa saman asian ja kuivuminen on nopeaa. Lisäksi imutehoa voi säätää tarpeen mukaan. Bebesistä taisi saada taskuvaippojakin jos en ihan väärin muista…

 2. Vastaa

  Anu

  Onnittelut!

  Vielä kauniiden vaippojen ostamistakin hauskempaa on tuunauttaa itse niitä Ihan Täydellisiä vaippoja 😉 . Kummaa tyydytystä saa, kun kerrankin saa ostaa kotimaisia ja ekologisia tuotteita juuri niillä ominaisuuksilla, mitä itse arvostaa. Vai tuleeko muita esimerkkejä paljonkin mieleen? 🙂

 3. Vastaa

  LauraN.

  Minä sanon aina olevani sekakäyttäjä – meillä käytetään sekaisin kertiksiä ja kestiksiä 🙂

 4. Vastaa

  Finette

  Meillä on sama tilanne käsillä eli olen osakestoillut ennenkin, mutta tosiaan vasta myöhään. Ennen kuivaksi opettelua. Jotenkin pottailijalle housuvaipat on paremmat kuin perinteiset ja nuo AIO-mallithan on kuin housuvaipat. 🙂

  Pienempien vauvojen kohdalla en ole jaksanut tai siis suoraan sanottuna en ole edes yrittänyt jaksaa (ehkä sitä olisi jaksanut, mutta olen ajatellut, että tulee niin tarpeeksi pyykkiä muutenkin, yöheräämiset veroittaa, jne).

 5. Vastaa

  Misupai

  Meillä myös osakestoillaan. Päätin keventää omaatuntoa ja kokeilla, jotta minulla olisi todella mielipide asiasta, joka on kuitenkin aika pinnalla lapsiperheiden arjessa. Me ostimme yhden FuzziBunz-onesize taskuvaipan tuossa ennen kesää ja toisen saimme kummilapseltamme. Niillä menemme kotona, sisällä. Kesällä myös tuossa pihalla. Usein aamulla tulee pisu ja sitten aamu-ulkoilun ajan vaippa on kuiva, tällöin kesto on ollut toimiva. TOisaalta ei haittaa, jos pisu lirahtaakin. Sisällä samoin, välillä pelkällä kuorella, niin ei tarvitse vahinkoja lattialta pyyhkiä… Neiti 1v7kk osaa välillä sanoa, että on iso tai pieni hätä… Mutta juuri silloin kun ei muista, kesto on näppärä pelastaja…

 6. Vastaa

  Mariam

  Täällä myös yksi “myöhäisherännyt” eli esikoista odottaessa yksi jos toinenkin äiti kysy aikonko käyttää kestovaippoja. Kieltäydyin kunnista, mielessäni nuo samat “tekosyyt” kuin Laurallakin aluksi. Esikoisen ollessa 8kk aloin kuitenkin miettiä asiaa toiselta kannalta ja ottaa selvää asiasta lähinnä netin välityksellä. Kestovaippainfon sivut tulivatkin tutuiksi ja sitä myöten myös monenkirjava vaippasanasto (kiitos muuten sivujen uskomattoman ihanan vertaistuen, mikään kysymys ei ollut liian tyhmä etteikö sitä otettu todesta). Tähän päivään meillä on käynyt jos jonkin moista kokeilua ja nyt olen osakestoittanut meidän 2. ja 3. lapsemme, lähinnä AIO ja TASKUVAIPOILLA.

 7. Vastaa

  Laura

  Kiva kuulla, etten ole ainoa myöhään kestoiluun herännyt 🙂 Halusin kesällä kokeilla kestovaippoja, kun niiden kuivattaminenkin ulkona oli helppoa. Nyt meillä mennään kotona lähes aina kestovaipoilla; joskus tosin mamalle tulee kyllästyminen ja pari päivää saattaa mennä kertakäyttöisillä, kunnes taas palataan normaaliin rytmiin. Blueberryn ja Swaddlebeesin vaipat ovat ehdottomasti suosikkejani: ne imevät isoimmatkin pisut tuntuen silti pinnasta kuivilta. Jos meille vielä tulee lisää vauvoja, niin silloin kyllä kokeillaan kestoilua alusta alkaen. Ei siinä ole ollenkaan niin iso homma kuin esikoista odottaessani kuvittelin!

  1. Vastaa

   Laura

   Heh, edellisen kommentin kirjoitti lukija-Laura, vaikka hyvin olisi voinut omasta näppiksestäkin olla. Eli samaa olen miettinyt, jos joskus vielä perheemme kasvaa vauvalla, niin kestoilla mennään.

 8. Vastaa

  Saara

  Pitäisköhän meidänkin…täällä ei ole kestovaippoja Suomen tyyliin kovinkaan paljon saatavilla ja kaikki tapaamani vauvat käyttää kertiksiä, mutta samallalaillahan vaippoja tilaa netistä kuin muitakin lastenvaatteita 🙂

 9. Vastaa

  Nilli

  Mistä kannattaa aloittaa? Meillä kuopus reilu 1v ja potalla ei juurikaan käy. Housuvaippa sen pitää olla. Miten nämä käytännössä toimii? Onko jokaisessa vaipassa semmoinen tasku, mihin laitetaan se imuosa vai onko semmoisiakin, mikä laitetaan semmoisenaan pesuun ja käyttöön taas? Minä en tiedä mitään näistä mutta olen hyvin kiinnostunut kumminkin 🙂 Pitäis selailla noita linkkejä. Minkä hintaisia vaipat ovat?

  1. Vastaa

   Laura

   Nilli: suosittelen ensin kokeilemaan all in one-vaippaa, jossa on kaikki tarvittava mukana, ettei innostus kaadu monimutkaisiin ratkaisuihin. Vaippa puetaan kuten housuvaippa. Hintaa näillä on yleensä hiukan päälle 20 euroa, pakettitarjouksessa edullisemmin.
   Kurkkaa vaikka tämä: http://www.kestovaippakauppa.com/?tuotenaytto&tuote_id=624&avaa=
   Tuolta löytyi kolmen kappaleen paketti hintaan 60 euroa.

   Vaipalle kannattaa tehdä käyttöönottopesu. (Huom! vaipan imukyky paranee huomattavasti pesujen myötä) Pesuaineeksi suosittelen Erisanin nestemäistä pesuainetta, jota löytyy ihan marketeista.

   Aloitin itsekin ihan muutamalla vaipalla ja kun löysin omat suosikit, hankin lisää. Riippuu todella paljon vauvan ruumiinrakenteesta, mikä on paras vaippa. Robin käyttää vaippakokoa L, vaikka painon perusteella pitäisi riittää M-koko.

   Tsemppiä alkuun ja tule sitten kertomaan, kuinka sujuu.

 10. Vastaa

  Sinikello

  Täällä ollaan kestoiltu alusta alkaen ja vertaistuki todettu todella tärkeäksi! Ä-pakkauksen Imse Vimse oli ensi kokemus. Edelleen käytössä muutama Imse Vimse, toki isompaa kokoa nykyään. FuzziBunz meni pieneksi reitevällä pojallamme nopeasti mutta Myllymuksujen taskuvaippa on ehdoton ykkönen meillä, tarrakiinnityksellä ja bambujoustofroteella. Nyt menossa L-XL koko, joka toivottavasti riittää loppuun saakka. Swaddlebeesin taskuvaippaa pidetään myös muttei ole äidin suosikki. Pottailua harjoitellaan (16 kk) vaihtelevalla menestyksellä. Öisin on ollut maissivaippa ja nyt löysin täältä (downunder) myös Pampersia. Lyhyille kauppareissuille ja ulkoilemaan lähdetään kestoissa, pidemmät reissut tehdään kertiksillä. Näppärää kaikenkaikkiaan! Pesuaineena täältä ei saa Erisania mutta vastaavaa alle 5% saippuaa sisältävää löysin keskustelupalstan vinkin avulla.

 11. Vastaa

  Marika

  Meillä on vauvan kasvaessa alettu pitää Myllymuksujen taskuvaipoista yhä enemmän ja enemmän. Tosi simppeli paketti Mylliksien oman bambutaittoimun kanssa. Coolmax-pintaiset taskuvaipat ja nuo bambutaitot kuivuu melkoisen vauhdilla, ja tämä ollut meillä luotettavuuden ja istuuden lisäksi ii-iso plussa. Ja nuo imutkaan ei juuri pahastu, jos niitä alhaisessa lämmössä rummussa käyttää .

 12. Vastaa

  Kotiäitee

  Meillä tuossa ikävaiheessa tykättiin eniten side-snap taskuista. Eli esim. nuo Swaddlet on tuolla side-snap kiinnityksellä. Siis kiinnittyvät edestä taaksepäin. Mielestäni nuo ovat niitä helpoimpia puettavia seisovalle lapselle. Mutta vähän kaikkea on aina löytynyt vaippakaapista. Muutamia aio-vaippoja isiä varten, sisävaippoja ja sisätäyttöjä myös.

  Yövaippoina tykätään eniten (siis edelleen 3 v yökestoilijalla) eteenpäin kiinnitettävästä versiosta. Neppivaipat pysyvät parhaiten päällä sängyssä hyörivällä ja pyörivällä taaperoisella. Yövaippoina meillä on tsi-cuddleja, joissa on tuhdit tsi-minibunsit. Noin 12 krs ohkaista ja imevää imutikkauksin varustettua bambu-hamppufleeceä yhteensä tuossa yövaippasysteemissä. Kuosikankaana ihania myllymuksujen bambucollegeja ja kuivaliinakankaana meillä sietää pieni pylly oikeastaan ainoastaan nykyisin coolmaxia.

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *